Geçim kaynakları Kazdağı kestanesi oldu

Çanakkale'de Kaz Dağları'nın kuzey yamaçlarında yetişen kestaneler, yöre halkına ek gelir kaynağı sağlıyor. Köylüler tarafından toplanan kestanenin kilosu 10 liradan satılıyor.

YAŞAM 16.10.2019, 12:44
Geçim kaynakları Kazdağı kestanesi oldu

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinin yüksek kesimlerinde, Kaz Dağları'nın kuzey yamaçlarında yetişen kestaneler, Serhat, Yassıbağ, Akçakıl, Karaköy, Çırpılar ve Daloba gibi köylerde yaşayanlara ek gelir kaynağı sağlıyor. 

Her sene Ekim ayı ile birlikte olgunlaşan kestaneler, ağaçlardan dökülüyor. Köylüler, geceden yere dökülen kestaneleri toplayabilmek amacıyla sabah erken kalkıp işe koyuluyor. Kestaneler, dikenli kabuklarının içinden çıkarılarak büyük bir çabayla toplanıyor.

Kilosu 10 liradan satılıyor

Kilosu 10 liradan satılan Kaz Dağı kestanesinde önceki yıllara göre verimin az, ürünün ise küçük olması gözlerden kaçmıyor. Köylüler, bu durumu yağışların az olmasına dayandırıyor. Kaz Dağları'na gezmeye giden doğaseverler, yiyecekleri kestaneleri kendi elleriyle toplayabiliyor.

Daloba köyünden Halis Ertan, bu yıl bölgede az kestane yetiştiğini ve kendisinin de yiyecek kadar toplayabildiğini ifade etti.

Serhat köyünden Halil Düzgün, Kaz Dağları'nda doğal olarak yetişen kestanelerin yöre halkına ek gelir sağladığını kaydederek, "Kaz Dağları'nda kestane sezonu başladığından bugünlerde herkes kestane toplamaya çıkıyor. Kaz Dağları'ndan toplanan kestanelerin kilosu 10 liradan satılıyor. Millet geçimini sağlıyor, yiyeceği kestanesini topluyor. Ancak bu yıl havalar kurak gittiği için kestaneler küçük yapılı. Yaz mevsimi yağışlı geçtiğinde kestaneler daha iri oluyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)