Fransa vatandaşının Fransızcası yetersiz bulundu

Kanada'nın Fransızca konuşulan Quebec bölgesinde, oturum izni almak isteyen bir Fransız vatandaşına yeterli Fransızca dil bilgisi göstermediği gerekçesiyle izin verilmedi.

YAŞAM 08.11.2019, 16:47 11.11.2019, 11:46
Fransa vatandaşının Fransızcası yetersiz bulundu

Quebec yönetimi Emilie Dubois adlı kadının oturma izni başvurusunu, üniversitedeki doktora tezinin bir bölümünü İngilizce yazması sebebiyle reddetti.

Dubois, 2012'de Fransa'dan Quebec bölgesine taşınmış ve Fransızca eğitim veren bir üniversitede doktora programını bitirmişti.

Sonuç mektubuna güldü

Biyoloji mezunu Dubois, ret mektubu kendisine ulaştığında olan biteni anlamadığını ve kahkaha attığını ifade etti.

Quebec bölgesinde nüfusun çoğunluğu Fransızca konuşuyor ve Dubois de iyi Fransızca bilen öğrencilere tanınan bir oturum programı çerçevesinde başvuru yapmıştı.

"Bu saçmalık"

Genç kadın BBC'ye yaptığı açıklamada, "Fransız olan, Fransa'da doğan, Fransızca bir üniversiteye giden ve her şeyi Fransızca yapan birinin başvurusu reddediliyorsa bu saçmalık." dedi.

Dubois, dil bilgisini ölçme adına yapılan sınavı geçse de ret mektubunda doktora tezi de dâhil, eğitimini tamamen Fransızca tamamlamadığı gerekçe gösterilerek başvurusunun reddedildiğini ifade etti.

Fakat Dubois, bilimsel bir yayında yer alması adına hücresel ve moleküler biyoloji alanındaki tezinin beş bölümünden yalnızca bir bölümünü İngilizce yazmıştı.

Catherine Dorion

Dubois, yerel parlamentodaki temsilcisi Catherine Dorion'un da desteğiyle kararın tersine çevrilmesini umuyor.

Quebec Göç Bakanı da yazılı bir açıklama yaparak kararın pek anlamlı olmadığını ifade etti ve yetkililerden dosyayı yeniden incelemelerini istedi.

Göç konusunda Quebec'in Kanada'nın federal yönetimi ile özel bir anlaşması var ve oturum izni verilecek göçmenleri seçme konusunda geniş yetkilere sahip.

Yorumlar (0)