Fazla çalışan erkeklere üzücü haber: kel kalabilirsiniz!

Yapılan araştırmada, 52 saatten fazla çalışmanın kelleşme ihtimalini normalden 2 kat artırdığı tespit edildi.

YAŞAM 24.10.2019, 18:45 24.10.2019, 19:07
Fazla çalışan erkeklere üzücü haber: kel kalabilirsiniz!

Birçok ülkede özellikle Güney Kore gibi ülkelerde uzun ve tempolu çalışma saatleri normal karşılanıyor. Bu yüzden ilk kez, 13 bin erkeğin katılımıyla uzun ve tempolu çalışma saatleri ve saç dökülmesinin arasındaki bağlantıyı saptamak üzere bir çalışma yapıldı. 


 
Bilim, kafa derisinin de dahil olmak üzere vücudun belirli bölgelerindeki hormonların değiminin stres kaynaklı olabileceğini söylüyor. Uzun saatler çalışıyorsanız, yaşadığınız stres hormon değişimine yol açabilir ve bu da saç köklerinin büyümesini engelleyebilir. Daha önce yapılmış araştırmalardan stresin zaten bağışıklık sistemimize doğrudan saldırdığı biliniyordu.

Her şeyin suçlusu stres

Güney Kore'deki Sungkyunkwan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırmada, 2013 ile 2017 yılları arasında, yaşları 20 ile 59 arasında ile değişen 13 bin erkekle görüşüldü ve test yapıldı. Araştırmacılar, 13 bin erkeği çalışma saatlerine göre kategorilendirdi ve sonra çıkan sonuçlara göre değerlendirmede bulundu. Diğer unsurlar da göz önüne alındı, örneğin; medeni hal, sigara alışkanlığı ve elde ettikleri gelir. Sonuç olarak da uzun ve tempolu saatler çalışmanın saç dökülmesiyle ve sonrasında kelliğin doğrudan ilişkili olduğu saptandı. 

Engellemek için bazı önlemler alınmalı

Yazar Kyung-Hun Son “Bu araştırma bizlere uzun çalışma saatlerinin ve iş hayatındaki stresin erkek çalışanlarda alopesi gelişiminin artmasını önemli bir düzeyde etkilediğini göstermiştir. Bunu engellemek için çalışma saatlerinin azaltılması, potansiyel olarak saç dökülmesi yaşayabilecek veya halihazırda semptomlarını yaşayan 20’li ve 30’lu yaşlardaki çalışanlar için gerekli olabilir. Artık toplumumuzu da göz önüne alarak makul çalışma saatlerini desteklemek için bazı sınırlayıcı müdahaleler gerekmektedir.Yapılan araştırmalar, stres ile alopesi gelişiminin arasında bir bağlantı olduğunu ortaya çıkardı. Diğer araştırmalar da stresin saç hücrelerinin ölmesini hızlandırabileceğini ve saç büyümesini kısıtlayabileceğini gösteriyor."

Saç dökülmesinin belirtileri nelerdir?

Saçlarınız, başınızın tepe bölümlerinden hızla dökülüyorsa, ileride kel olunacağını gösterebilir. Gözle görülür bir incelme ve zayıflama durumu da varsa bu bir uyarı niteliğinde olabilir. Genellersek, saç dökülmesinde, saçın dökülen yerlerinde bir tüylenme söz konusudur. Genetik olarak da yaşanması muhtemeldir.
 

Yorumlar (0)