Fay hattındaki köyün bir kısmı yükseldi

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin etkilediği Adıyaman'da, fay hattının üzerinde bulunan Askerhan köyünün bir bölümü, depremlerle yaklaşık olarak 1,5 metre kadar yükseldi.

YAŞAM 12.03.2023, 00:40
Fay hattındaki köyün bir kısmı yükseldi

'Yüzyılın felaketi' olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden Adıyaman'a 93 kilometre mesafedeki Askerhan köyü de etkilendi.

Depremde köydeki 60 evin tümü yıkılırken, yıkıntı altında kalan 15 kişi vefat etti.

Köyde fay hattının geçtiği bölgeler ortalama 1,5 metre kadar yükselirken aynı hat üzerinde yer alan evler hem yarım metre kaydı hem de yükseldi.

Sabah olunca köyün bir bölümünün yükseldiğine tanık olan köylüler büyük bir şaşkınlık yaşadı.



"Bilim kurgu filmi gibi"

Bahçesinin bir kısmı yükselen köylülerden Okan Can, depremlerle çok büyük yıkım yaşadıklarını, çok sayıda hanenin yıkıldığını, altı akrabasını yitirdiğini dile getirdi.

"Sabah oldu ama kardan ötürü anlamadık, sonra baktığımızda bahçenin 1,5 metre kadar yükseldiğini gördük." diyen Can, fayın geçtiği bütün köylere yıkım getirdiğini söyledi.

Can, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bilim kurgu filmi gibi bir şey oldu. Burada uzmanlar da etüt çalışması yaptı. Yükselmenin yaklaşık olarak iki metre olduğunu belirtiler."

Mustafa Can ise tarım arazilerinin hasar aldığını, su kanallarının yerleri değiştiği için arazilerin susuz kaldığını ve çare aradıklarını ifade etti.



"Yeraltı su kaynakları da etkilenmiş olabilir"

Adıyaman Üniversitesi Madencilik Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Ulaş İnan Sevimli de bahse konu köyün deprem noktalarına bir hayli yakın bir yerde olduğunu dile getirdi. 

Sevimli, depremle birlikte bir taraf alçalırken bir tarafın yükseldiğini kaydederek "Bu köy de depremin meydana geldiği noktalardan birine bir hayli yakın. Anadolu blokunda yaklaşık olarak yedi metre kadar bir kayma mevzubahis. Zeminin yer değiştirdiğini söyleyebiliriz. Yeraltı su kaynaklarının da etkilendiğini düşünüyoruz. Bazı köylerde su olmaması da bununla ilişkili olabilir. Kerpiç yapılar kaldırılmalıdır. Kentsel dönüşüm ilk önce köylerde yapılmalıdır." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)