Evlilikte ekonomik şiddetin ekonomik sonucu: Tazminat!

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi; engelli çocuğunun masraflarını karşılamayan adamın, ekonomik şiddet uyguladığı gerekçesi ile eşinin kişilik haklarına saldırıda bulunduğuna karar verdi. Kadına manevi tazminat ödenmesi gerektiğine de hükmetti.

YAŞAM 10.05.2021, 10:07 11.05.2021, 07:56
Evlilikte ekonomik şiddetin ekonomik sonucu: Tazminat!

Geçimsizlik yaşayan karı-koca karşılıklı boşanma davası açtı. 6. Aile Mahkemesi, tarafların ifadelerine başvurdu. 

Tarafları dinleyen Mahkeme; kadının asgari yaşam giderlerini karşılamaya yeterli ve düzenli gelirinin bulunmasına ve 3 adet taşınmaza sahip olmasına karşın kadın yararına yoksulluk nafakasına hükmetti. 

Karar karşı tarafın avukatları tarafından temyiz edilince Yargıtay 2. Hukuk Dairesi devreye girdi.

Nafaka değil, tazminat

Yüksek Mahkeme, evi olan kadına yoksulluk nafakası verilmesinin yasaya aykırı bulunduğuna işaret etti. 

Erkeğin, mahkemece kabul edilen eşine ekonomik şiddet uyguladığı, özürlü olan ortak çocuğun bakımını ve ihtiyaçlarını düşünmeyip sorumluluğu, yalnızca eşine yüklemesi şeklindeki kusurlu davranışlarının olduğuna ve kadının kişilik haklarına saldırıda bulunduğuna hükmetti. 

Mahkeme kararında, tarafların sosyal ve ekonomik durumları, tazminata neden olan fiilin ağırlığı ile hakkaniyet kuralları gereği kadın yararına uygun miktarda manevi tazminata hükmedilmesi gerektiğini, bunun dikkate alınmayıp kadının kişilik haklarına saldırı olmadığı gerekçesi ile manevi tazminat talebinin reddini doğru görmeyerek kararı bozduğunu açıkladı. 

Mahkeme, hükmün oy birliği ile bozulmasına karar vererek kadın lehinde sonuçlanmış oldu.

Yorumlar (0)