Evinin önünü kazdı... Böyle tasarruf ediyor

Erzincan'da çiftçilikle uğraşan Veysel Kurt, evinin hemen önünde açtığı yaklaşık olarak üç metre derinliğindeki kuyuyu, kışlık ürünlerini yerleştirdiği doğal bir buzdolabı olarak kullanıyor. Kurt, böylelikle enerji maliyetinden de tasarruf ediyor.

YAŞAM 07.12.2022, 19:15 09.12.2022, 08:06
Evinin önünü kazdı... Böyle tasarruf ediyor

Kent merkezine bağlı Günebakan köyünde çiftçilikle uğraşan Kurt (61), ürettiği süt ürünleri ile tarlasında yetiştirdiği sebzeleri kış mevsimi boyunca bozulmadan saklamak amacıyla atadan kalma yöntemi kullanıyor.



Enerjiden tasarruf ediyor

Evinin hemen önünde açtığı yaklaşık olarak üç metre derinliğinde ve iki metre genişliğindeki kuyuyu doğal buzdolabı olarak kullanan yurttaş, burada tereyağı, peynir, şalgam, havuç ve patates gibi yiyeceklerini depoluyor.

Geleneksel yöntemle muhafaza ettiği ürünlerini kış mevsimi boyunca bozulmadan tüketen Veysel Kurt, böylelikle enerji maliyetinden de tasarruf ediyor.



"Buzdolabından daha sağlıklı"

Kurt, basın mensuplarına, eskiden buzdolabı ve elektrik olmayan dönemlerde insanların gıdalarını yer altında muhafaza ettiğini dile getirdi.

Uzun senelerdir bu yöntemle ürünlerini muhafaza ettiğini belirten Kurt, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Patates, şalgam ve havuç ekiyoruz. Geçtiğimiz ayın sonu itibarıyla buraya dolduruyoruz ve ağzını iyice kapatıyoruz. Ürünleri nisan ayına değin yiyoruz. "Doğallığı asla bozulmuyor ve çürüme oluşmuyor. Hatta buraya koyduğumuz ürünler çok daha sağlıklı. Elektrikten de tasarruf sağlamış oluyoruz. Örneğin bir buzdolabını çalıştıracağımıza bu kuyuya da aynı görevi yaptırıyoruz. Bizim için önemli bir tasarruf oluyor."

Yorumlar (0)