Evin anahtarını ailesine veren eş şimdi yandı

Yüksek Mahkeme, bir çiftin boşanma davasında, evin anahtarını ailesine veren eşin, evin manevi bağımsızlığını ihlal ettiği gerekçesiyle ağır kusurlu olduğuna karar verdi.

YAŞAM 13.05.2021, 11:54 14.05.2021, 09:39
Evin anahtarını ailesine veren eş şimdi yandı

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bir boşanma davasında verdiği kararla kusur belirlemeye farklı bir boyut getirdi. 

Evin anahtarını ailesine veren eş kusurlu bulundu

Son dönemde yaşadıkları geçimsizlik nedeniyle boşanmak için karşılıklı dava açan çiftin duruşması görüldü. Tarafların görüşlerini dinleyen Aile Mahkemesi, erkek tarafının, eşiyle birlikte yaşadıkları evin anahtarını ailesine vermesini, evin manevi bağımsızlığını ihlal etmesi sebebiyle kusurlu saydı. Kadının tazminat taleplerine red cevabı veren mahkeme, erkeğin boşanma davasını ise kabul etti. Her iki taraf da mahkeme kararını istinafa götürürken Bölge Adliye Mahkemesi, söz konusu itirazları reddetti.

Dava dosyasını tekrar değerlendiren Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, söz konusu dava ile ilgili Aile Mahkemesi’nin kararını oy çokluğu ile onadı. Karara bir şerh koyan Hukuk Dairesi üyesi, şunları ifade etti:

“Mahkeme tarafından, davalı-karşı davacı erkeğe kusur şeklinde  yüklenen birlikte yaşadıkları evin anahtarını ailesine vermesiyle evin manevi bağımsızlığını ihlal etmesinden sonra davacı-karşı davalı kadının söz konusu evi terk ederek ardından evine tekrar dönmesi sebebiyle davacı-karşı davalı kadının erkeğin bu kusurunu affettiği veya hoşgörü ile karşıladığı görülmektedir. Davalı-karşı davacı erkeğin ayrıca evin anahtarını ailesinden geri aldığı beyanlardan da anlaşılmaktadır. Bu vaka, erkeğe kusur olarak yüklenemeyeceğinden dolayı davalı-karşı davacı erkek kusursuz duruma gelecektir. Bu sebeple Aile Mahkemesi’nin kararı bozulması gerekmektedir. Bu nedenle sayın çoğunluğun onama kararına açıkladığım bu sebeplerle katılamıyorum.”

Yorumlar (0)