Everest'e 'oksijensiz' tırmanan ilk Türk olacak!

Dünyaca ünlü dağcı Tunç Fındık, dünyanın en yüksek noktası olan Everest'in zirvesine oksijen tüpü kullanmadan tırmanacak ilk Türk olmak istiyor.

YAŞAM 10.12.2019, 13:57 10.12.2019, 14:26
Everest'e 'oksijensiz' tırmanan ilk Türk olacak!

Birçok farklı ülkede 8 bin metre üzerindeki 13 zirveye tırmanan dünyaca ünlü Türk dağcı Tunç Fındık, Çin-Nepal sınırı üzerinde bulunan 8 bin 848 metre yüksekliğiyle sahip Everest'e oksijen tüpsüz tırmanmak istiyor.

Bu alanda başarıya ulaşan ilk Türk olmak isteyen Fındık, "Yapacağım tırmanış, spor tarihi ve dağcılığı için önemli bir aşamadır. Hayatımın bir parçası olan tehlikeyi tırmanışım için göze aldım" dedi.

Birçok profesyonel dağcının öldüğü Everest'e, bugüne kadar oksijen tüpü desteğiyle iki defa tırmanan Fındık, yapacağı yeni tırmanışla oksijensiz olarak zirveye varan yaklaşık 150 kişi arasına girmeyi hedefliyor.

2006'da başlattığı ve 8 bin metreyi aşan 14 dağa tırmanma "14x8000" projesinin sonuna geldiğini kaydeden Fındık, "Projemdeki 14 dağın 13'ünün zirvesine ulaştım. Son olan 14'üncü dağın zirvesine de ulaşırsam, dünyada 14 milleten 50'den az dağcı arasında ilk Türk olacağım. Bu başarının peşindeyim." şeklinde konuştu.

Fındık, Pakistan'daki "Katil Dağ" olarak bilinen dünyanın en yüksek zirvelerinden Nanga Parbat'a haziranda yapacağı tırmanışla, projesini bitireceğini belirtti.

"Yapacağım en zor şey olacak"

Oksijen kullanmadan gerçekleştireceği Nanga Parbat tırmanışıyla, Türk sporu ve dağcılığı için önemli katkı sunacağına inandığını söyleyen Fındık, "Bir diğer projem ise sponsor aradığım oksijen kullanmadan Everest'e çıkmak. Sponsorun çok önemli olduğu bu tırmanışı başarabilirsem, Türkiye'de ilk olacağım. Elbette yapacağımı düşünüyorum. Çünkü iki defa Everest Dağı'na farklı rotalardan çıktım ve deneyimim çok yüksek. Everest'e oksijensiz tırmanmak, yapacağım en zor şey olacak." ifadelerini kullandı.

"Everest'e oksijensiz yaklaşık 150 kişi tırmandı"

Fındık, "Everest, bu güne kadar 8 bin kişinin çıktığı bir dağdır. Ancak oksijensiz 150 kişi civarında insan Everest'in zirvesine ulaştı. Yapacağım tırmanış, spor tarihi ve dağcılığı için önemli bir aşamadır. Hayatımın bir parçası olan tehlikeyi tırmanışım için göze aldım. Tabii ölüme sebebiyet verecek bir konuma gelmemek de önemli. Bu tehlikeleri görmek gerekiyor. Dolayısıyla tecrübe önemlidir. Dağcılık, kontrollü riskler sporudur ve elimden geldiği kadar bu riskleri yöneteceğim." dedi.

Yorumlar (0)