Evden çalışırken rahat ve üretken olmanın 7 yolu

Koronavirüsün yoğun olduğu dönemlerde pek çok şirket uzaktan çalışma sistemine geçmek zorunda kalmıştı. Her ne kadar özellikle bu yılın başından itibaren kısıtlamaların kalkması ile beraber pek çok şirket ofis sistemine dönse de son haftalarda Türkiye ve dünyada artan vaka sayıları şirketleri tekrar uzaktan çalışma konusunda düşündürmeye başladı. Hem tekrar uzaktan çalışmaya dönecekler hem de halihazırda uzaktan çalışan kişiler için evden rahat ve üretken çalışabilmek için kullanılabilecek bilimsel kanıtlara dayalı 7 yolu sizlerle paylaştık.

YAŞAM 30.07.2022, 23:50 31.07.2022, 10:16
Evden çalışırken rahat ve üretken olmanın 7 yolu

Covid-19 sonrasında pek çok şirket uzaktan çalışmaya geçmek zorunda kalmış yine pek çok okul da eğitimi uzaktan gerçekleştirmişti. Aradan geçen iki yılın ardından uzaktan çalışma alanında pek çok tecrübe edinsek de 2022 yılının başlarından itibaren kısıtlamaların kalkması ile birlikte pek çok şirket tekrar ofisten çalışmaya başladı. Ancak son haftalarda artan vakalar bu durumu tekrar tersine çevirebilir. Birçok şirket vakalardan korunmak adına uzaktan çalışma sistemini tekrar gündemine aldı. Ancak uzaktan çalışmanın bazı dezavantajları bulunuyor.

Evden çalışanlarda kas ağrısı, kilo alımı ve yorgunluk daha fazla görülüyor

Uzun süre evden çalışmak, çalışanların sosyal ve profesyonel olarak izole hissetmelerine neden olabilir. İnsanlar evden çalışırken etkileşim ve bilgi edinme konusunda daha az fırsata sahip oluyorlar. Bu durum uzaktan çalışanların neden ofiste çalışan meslektaşlarına göre daha az özgüvenli hissettiklerini açıklayabilir. Araştırmacılar ayrıca evden çalışmanın artan kas-iskelet ağrısı, kilo alımı ve ayrıca yorgunluk gibi olumsuz fiziksel sağlık sorunları ile bağlantılı olduğunu bildiriyor. Eğer evden çalışıyorsanız zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olabilecek ve bilimsel kanıtlara dayalı bazı ipuçları var.

1-) İş arkadaşlarınızla bağlantılarınızı koruyun

Evden çalışmayla ilgili anketlerde başlıca şikayetlerden biri sosyal izolasyondur. Görünüşe göre meslektaşlarımız ve arkadaşlarımızla bağlantı kurmayı özlüyoruz. Yapılan çalışmalara göre yalnızlığın insanlar için önemli etkileri var. Araştırmalar iş yalnızlığının duygusal sorunlara yol açabileceğini ve bunun da iş performansını kötüleştirip refahın yanı sıra sağlık sorunlarına yol açabileceğini göstermektedir. Dışarı çıkma kısıtlamaları artık sona erdi bu nedenle bu bağlantıları sürdürmek artık daha kolay. Meslektaşlarla düzenli buluşmalar planlamak, evden çalışırken hissedilen sosyal izolasyonun üstesinden gelmenin kolay ve etkili bir yolu olarak görülebilir. Bu buluşmalarda sosyal mesafeyi alamadığınız zamanlarda solunum maskesi takarak enfeksiyon risklerini azaltılabilirsiniz. Öte yandan eğer hastaysanız evde kalmalısınız. Bazı şirketler normal toplantıların yani sıra artık yürüyüş toplantıları da uyguluyor. Bu şekilde çalışanlar iş arkadaşları ile bağlantı kurmanın yanı sıra doğanın stresi azaltıcı yanından faydalanıp egzersiz de yapabiliyorlar. Yapılan bir çalışma yürümenin yaratıcılığı %81 oranında arttırdığı gösteriyor.

2-) Masanızı düzenli olarak toplayın

Dağınık bir masa daha önce Nobel ödülü kazanmaya yardımcı olsa da, ortalama bir iş gününde üstlendiğimiz diğer birçok görev türü için dağınıklığı ortadan kaldırmanız öneriliyor. Düzenli bir masa beynimizdeki bilişsel yükü azaltarak bizi daha üretken hale getirebilir. Araştırmacılar, dağınıklığın çalışanların düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını etkilediğini vurguluyor. Bu faktörler karar verme mekanizmalarımızı, ilişkilerimizi, stres düzeyimizi, yemek seçimlerimizi ve hatta uyku düzenimizi bile etkiliyor.

3-) Çevrimiçi toplantıları sınırlayın ve gecikmeleri azaltın

Teknoloji platformları çoğaldıkça, beynimize aşırı yüklenme durumları ve dikkat dağınıklığı da artıyor. İki yıldan fazla süren evden çalışma uygulamalarının ardından, çevrimiçi toplantılarına yeniden dönmek pek iç açıcı olmayabilir. Ancak buna karşı yapabileceğimiz birkaç şey var. Mümkünse bildirimleri kapatın ve iş arkadaşlarınıza yapılan her toplantının gerçekten olması gerekip gerekmediğini sorun. Belge paylaşımı ve e-postanın kullanılması gibi yöntemler bilgi akışını sağlayarak bazen toplantıların yerini alabilir. Telefon görüşmeleri de iyi bir alternatif olabilir zira telefon görüşmesi sırasında, yalnızca sese konsantre olma ve etrafta dolaşabilme imkanı düşünmemize yardımcı olabilir.

4-) Geri bildirim isteyin

Bize verilen bir işi nasıl ve hangi yeterlilik düzeyinde yaptığımızı merak etmek, işimizin temel psikolojik itici güçlerinden biri olan yeterlilik duygusunu harekete geçirir. Evden çalışıyorsanız, yöneticinizin beklentilerini ne düzeyde karşılaştığınızı ve sizin hakkında ne düşündüğünü ölçmek daha zor olabilir. Geri bildirim almak, çalışanların bu yeterlilik duygusunu geliştirmeleri için hayati öneme sahiptir, bu nedenle düzenli olarak geri bildirim istediğinizden emin olun.

5-) Bir uzaktan çalışma alanı oluşturun

Araştırmalar evde ofistekine benzer bir çalışma alanı oluşturmanın oldukça faydalı olabileceğini gösteriyor. Örneğin uygun bir masaya sahip olmak oldukça önemli olabilir. Hem işlevsel hem de ergonomik bir masa ile uzaktan çalışma anlarınızı daha verimli hale getirebilirsiniz. Düz bir yüzey, ergonomik bir sandalye ve uygun bir aydınlatma, göz yorgunluğu, kas ağrısı, tutukluk ve sırt yaralanmaları gibi sorunların yanı sıra yorgunluğu da azaltabilir.

6-) Restoratif alanlar tanımlayın

İşten psikolojik ve duygusal olarak ayrılmayı teşvik eden alanlar da oldukça önemlidir. Son yıllarda ofis ortamlarında lounge alanları, kafeler, doğa odaları ve meditasyon alanları gibi restoratif mekanlar ortaya çıkmaya başladı. Özellikle büyük şirketlerin ofislerinde yer alan bu tür alanları zihinsel ve fiziksel yenilenmeyi desteklediği belirtiliyor. İş gününde verdiğiniz aralarda en sevdiğiniz kanepede veya güneşli bir yerde mola vermek, sağlığınızı ve üretkenliğinizi korumanın önemli bir parçasıdır.

7-) Bağlantıyı kesmenin yollarını bulun

Evinizde özel bir ofis alanınız yoksa, evden çalışmak oldukça zor olabilir. Yapılan araştırmalar uzaktan çalışmaya geçildiğinde çalışanların yaklaşık yarısının çalışma saatlerinin arttığını gösteriyor. İşten uzaklaşmamanın ve fazladan çalışmanın haftalık iş gününün ötesinde etkileri olabilir. 15 ülkeden yapılan bir araştırma evden çalışan kişilerin %42'sinin uyumakta zorluk çektiğini ve geceleri tekrar tekrar uyandığını, buna karşılık sürekli ofiste çalışan kişilerin ise sadece %29'unun benzer sorunları yaşadığını vurguluyor. Uzaktan çalışan birçok kişi ofise gidip gelmek zorunda kalmadıkları için bu durumu memnuniyetle karşılar. Ancak evden işe giderken yolda zaman geçirmenin bazı olası faydaları var. Bu zamanı, özel meseleleri işle ilgili olanlardan ayırmak, günün geri kalanına hazırlanmak veya gün içinde yaşadıklarımızı yeniden değerlendirmek için kullanabiliriz.

Gün sonu ritüelleri oldukça önemli

Öte yandan kullanılan programları kapatma ve görevleri tamamlama gibi günlük uygulanan pratik uygulamalara ek olarak, araştırmalar her gün gerçekleştirilen gün sonu ritüellerinin işten psikolojik olarak soyutlanmaya, sinir sisteminin duygusal düzenlenmesine ve fizyolojik stresin azaltılmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor. İşe gidip gelmek yerine meditasyon yapmak, günlük tutmak, müzik dinlemek, hobilerle uğraşmak ya da egzersiz yapmak bize zihinsel bir mola verebilir. Bu nedenle iş çıkışından saatler sonrasında iş hakkında düşünmeyi bırakırız. Küresel olarak evlere kilitlendiğimiz iki yılın ardından artık evden çalışmanın faydaları ve zorlukları hakkında çok daha fazla şey biliyoruz. Bu basit ve bilimsel kanıtlara dayalı stratejileri uygulamak, refahımızda büyük bir fark yaratabilir.

Yorumlar (0)