Evden çalışan anneler mutlu mu? Araştırma sonuçları paylaşıldı!

Pandemi döneminde uzaktan çalışmaya geçilmesinin çoğu çalışan tarafından sevinçle karşılandığını kaydeden Yaşar Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Damla Şentürk, konuya ilişkin yürüttüğü tez çalışmasından bahsetti. Şentürk, "Çalışanların çoğu, uzaktan çalışma sisteminden memnun. 7 yaşından küçük çocuğu olan çalışanların büyük kısmı ise ofise dönmek istiyor. Pandemi döneminde özellikle evden çalışan annelerde tükenmişlik hissinin arttığı gözlendi." dedi.

YAŞAM 17.07.2022, 15:03 18.07.2022, 13:52 Hakan Öksüz
Evden çalışan anneler mutlu mu? Araştırma sonuçları paylaşıldı!

Koronavirüs salgını döneminde iş hayatında büyük bir dönüşüm yaşandı. Salgının yayılmaması için evden çalışmaya geçilmesi, çok sayıda ofisin kapatılmasına yol açtı. Çalışma hayatının evden de yürütülebileceğini gören bazı işletmeler, pandemi döneminde kapattıkları ofisleri açmamaya karar verdi. 

Pandeminin iş hayatı üzerindeki etkileri, Yaşar Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi olan Damla Şentürk'ün yaptığı çalışma ile gözler önüne serildi. Endüstri mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini sürdüren Şentürk, evden çalışan 160 kişiyle anket yaptı. Şentürk'ün çalışması, 7 yaşından küçük çocuğu olan kişilerin büyük kısmının ofise dönmek istediğini gösteriyor.

160 kişiye sorular yöneltildi

Koronavirüs dönemindeki yeni çalışma tarzlarının motivasyon üzerindeki etkisini araştıran Damla Şentürk, İzmir ve civarında ikâmet eden 160 "beyaz yaka" çalışana sorular yöneltti. Ankete katılanların çoğu, evden çalışmaya devam etmek istediklerini söyledi. Koronavirüs öncesi döneme göre evden çalışan kişi sayısının yüzde 16,3 oranında arttığını kaydeden Şentürk, "7 yaşından küçük çocuğu olanlarda ise durum daha farklı. Hem çocuğa bakıp hem de çalışmak zorunda olan ebeveynler, tükenmişlik sendromu ile yüzleşiyor." dedi.

"Küçük çocuğu olan anneler zorlandı"

Tez danışmanı olan Öğretim Üyesi Dr. Özge Can ile beraber çalışmasının sonuçları hakkında konuşan Damla Şentürk, çalışanların genel olarak uzaktan çalışma sistemine adapte olduğunu dile getirdi. Çoğu kişinin geleneksel çalışma modelleri yerine uzaktan çalışmaya daha sıcak baktıklarını aktaran Şentürk, "7 yaşından küçük çocuğu olanların büyük kısmı ise ofise dönmek istiyor. Bu çalışanların tükenmişlik duygusuna kapıldığını gözlemledik. Çocukları daha büyük yaşta olan kişiler ise evden çalışmaya istekli." ifadelerini kullandı.

"Çizgi film sesleri altında çalışmak zorunda kaldılar"

Evden çalışmanın özellikle anneler için oldukça zorlu olduğuna değinen Şentürk, "Pandemi döneminde yüz yüze eğitime ara verildi ve çocuklar eve kapandı. Bu durum, evden çalışan anneleri bir hayli zorladı. Özellikle de küçük çocukları olan ve ekonomik durumu nedeniyle destek alamayan anneler, çok yoruldu. Aynı anda hem işle hem de çocukla ilgilenmek oldukça zorlayıcı oldu. Evden çalışan anne ve babalar, çizgi film sesleri altında çalışmak zorunda kaldı. Bazı yöneticilerin bu duruma anlayışla yaklaşmaması, çalışanları psikolojik olarak zorladı." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)