Evde gerektiğinden fazla zaman geçirdiğinizi gösteren belirtiler

Son 2 yılda özellikle pandemi nedeniyle evde oldukça uzun süreler geçirmek zorunda kaldık. Peki bu durum sağlığımızı nasıl etkiliyor? Evde uzun süre vakit geçirmemiz davranışlarımızı nasıl etkiliyor? Detaylar haberin ayrıntısında yer alıyor.

YAŞAM 09.03.2022, 20:19 11.03.2022, 15:55
Evde gerektiğinden fazla zaman geçirdiğinizi gösteren belirtiler

Özellikle pandeminin etkisiyle beraber son iki yıldır sosyal hayatımızı kısıtlamak ve evde daha fazla zaman geçirmek zorunda kaldık. Hatta geçtiğimiz yıl hafta sonu ve bazı özel günlerde dışarıya çıkma yasakları da uygulanıyordu. Aşının bulunması ve pandemi ile mücadele yöntemlerinin gelişmesi ile beraber son dönemde insanlar dışarıda daha çok vakit geçirmeye başladı ancak dışarıda geçirdiğimiz süre yine de pandemi öncesine göre oldukça azalmış durumda. Öte yandan insan sosyal ve doğada yaşamaya programlanmış bir canlı ve evde ya da kapalı alanlarda uzun süre geçirmek sağlımızı olumsuz anlamda etkileyebiliyor. Evde uzun zaman geçirmenin sağlımız üzerindeki etkileri sizler için derledik.

Aşırı endişe hali

Kapalı alanda uzun süre vakit geçirmek endişelerin artmasına neden olabilir. Kapalı alanın getirmiş olduğu kaygı vücutta dışarı atılamayan enerji ile birlikte bir sinir halini oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle evde uzun süreler geçirdiğinizde kendinizi en ufak bir şeye sinirlenmiş olarak görebilirsiniz. Bunun etkilerinden uzaklaşmak için dışarıda arkadaşlarınızla ya da doğa ile daha fazla vakit geçirmeyi deneyebilirsiniz.

Huysuzluk

Evde uzun süre vakit geçirdiğimizde doğal olarak hareket alanımız kısıtlanır ve daha az hareket ederiz. Ayrıca insanlarla daha az sosyalleşiriz. Her ne kadar günümüzün gelişen teknolojisi ile beraber artık iletişim kanalları sosyal medyalar üzerinden gerçekleştirilirse de yüz yüze iletişimin vermiş olduğu avantajları uzaktan kurduğumuz iletişimlerle elde edemiyoruz. Bu da günlük enerjimize ve ruh halimize yansıyor. Bunun dışında mutluluk hormonu olan serotonin seviyemizin yükselmesi için de gün ışığına ihtiyaç duyuyoruz. Evde uzun süreler kalarak vücudumuzda az miktarda oluşan serotonin düzeyi gün içinde kendimizi daha huysuz ve aksi hissetmemize de neden olabiliyor.

Uyku problemleri

Doğal ışık günlük rutinlerimizi ve sirkadiyen ritmimizi etkileyen en önemli faktördür. Sirkadiyen ritim ne zaman acıkacağımızdan hangi saatlerde kendimizi daha zinde hissedeceğimize kadar vücudumuzdaki bütün parametreleri etkileyen bir vücut saatidir. Sirkadiyen ritim büyük oranda güneş ve doğal ışık ile düzenlenen bir olgudur. Bu nedenle gün içinde hangi saatlerde ışığa maruz kaldığımız hangi saatlerde karanlık ortamlarda yer aldığımız oldukça önemli. Evde uzun süre ve karanlık ortamda vakit geçirmek uyku ve uyanıklık durumlarınızı ayarlayan melatonin hormonunuzun olumsuz etkilenmesini sağlayıp uyku düzeninizi bozabilir. Akşam olduğunda yeterince uykulu hissedebilmek ve gündüz olduğunda yeterince dinç hissedebilmek için gün içinde maruz kaldığımız doğal ışığı kontrol etmemiz gerekiyor. Bu nedenle sabah uyanma vaktimizi güneşin doğuşuna ve yatma vaktimizi de güneş battıktan birkaç saat sonrasına göre düzenleyebilirsek uyku sorunlarından kurtulabiliriz. Ayrıca odanızda güneş battıktan sonra özellikle mavi ışık gibi yapay ışıklar kullanmak da uyku düzeninizi olumsuz anlamda etkileyecektir. Bu etkilerden kurtulmak için odanızda akşam saatlerinde daha loş ve sıcak renkler tercih edebilirsiniz.

Bağışıklık sisteminin zayıflaması

Güneş ışığına yeterli miktarda maruz kalmadığımız takdirde vücudumuzun bir ihtiyacı olan D vitamini eksiliği yaşayabiliriz. Bu da bağışıklık sistemimizi oldukça olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle evde gereğinden fazla vakit geçirildiği takdirde vücut bağışıklığımızın düşmesi ihtimal dahilinde. Bu etkilerin ortadan kalkması için doktor tavsiyesi ile ek gıda ve vitaminler tüketilebilir. Uyku düzenimiz bağışıklık sistemimizi de etkiler. Yapılan araştırmalar ilaç kullanan kişilerin o gün içerisinde yeterince uyumadıkları takdirde ilaçlardan yeterince verim alamadıkları ve hastalıklara daha açık olduklarını gösteriyor. Bu nedenle evde uzun süre vakit geçirmek uyku düzenimizi de etkileyeceği için dolaylı yoldan bağışıklık sistemimize de zarar verebilir.

Kemik ve kaslarda zayıflama

Yeteri miktarda güneş ve D vitamini eksikliği kas ve kemiklerimizin de zayıflaması anlamına geliyor. D vitamini seviyelerinin düşmesi kronik ağrılarla da ilişkilendiriliyor. Bu nedenle kaslarınız ya da kemiklerinizde zayıflama varsa ve bu tür problemler yaşıyorsanız evde geçirdiğiniz süreyi azaltıp özellikle gündüz saatlerinde doğada daha fazla vakit geçirerek bir doktora da danışarak vitamin takviyesi alabilirsiniz.

Sürekli değişen iştah

Vücuttaki sirkadiyen ritmin yani vücut saatinin bozulmasıyla birlikte bu durum gün içindeki iştahınızı da etkileyebilir. İştahınızın sürekli olarak değiştiğini hissedebilir ya da evde uzun süre vakit geçirmenin bir etkisi olan kaygı dolayısıyla daha fazla yemek yemeye yönelebilirsiniz. Pandemi döneminde birçok insanın kilo almasının nedeni evde hareketsiz durmanın yanı sıra bu nedenle de gerçekleşiyor olabilir.

Tükenmişlik

Evde gereğinden fazla zaman geçirmek umutsuzluğa yol açabilir. Bunun en büyük nedenlerinden biri iletişimin her yönüyle sağlanmış olduğu yüz yüze sosyalleşmekten uzaklaşmak olabilir. Sosyalleşmekten uzaklaşmak olduğunuzdan daha yorgun ve bitkin hissetmenize neden olabilir. Bu nedenle yeterli düzeylerde uyuyup dinlenseniz de sürekli olarak yorgun hissedebilirsiniz. Enerjinizin yerine gelmesi ve kendinizi daha zinde hissetmek için arkadaşlarınızla yüz yüze daha fazla zaman geçirip dışarıya çıkabilirsiniz.

HABERNEDİYOR.COM / TAYFUR BAL - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)