Ev turşusu yedi, yoğun bakıma girdi!

Ağrı'da 15 yaşındaki Nisanur Yaşar, evde yaptıkları turşu nedeniyle zehirlendi. Solunum yolları felç olan çocuk, 50 gün boyunca yoğun bakımda kaldı.

YAŞAM 10.10.2019, 13:54
Ev turşusu yedi, yoğun bakıma girdi!

Ağrı'da 15 yaşındaki bir çocuk, yediği konserve turşudan zehirlenmesi nedeniyle 50 gün yoğun bakımda tedavi gördü.kaldı.

Ağustos ayında Yaşar ailesinin kızı Nisanur Yaşar, az miktarda yediği ev turşusu sebebiyle rahatsızlandı. Nisanur, ertesi gün başlayan baş dönmesi, mide bulantısı, gözlerinde bulanıklık gibi şikâyetlerle hastaneye gitti. 

Ağrı’da yoğun bakıma kaldırılmasının ardından Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen Nisanur'un bilinci açıktı ancak solunumu olmaması nedeniyle yoğun bakım doktorları çok ciddi bir süreç başlattı.

Solunum yolları felç oldu

Konservelerde bulunan "Botulismus antioksidanı" sebebiyle zehirlendiği ifade edilen ve solunum yolları felç olan Nisanur, boynunda açılmış olan delikten solunum desteği aldı.

Nisanur'un bir buçuk ay boyunca yoğun bakım servisinde gördüğü tedaviden sonra hayati tehlikeyi atlattığı kaydedildi. Hemşire ve doktorlar tarafından Nisanur için "hayata yeniden hoş geldin" pastası ile kutlama yapıldı.

"Besin zehirlenmelerinin en ciddisini yaşadı"

Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi'nde çocuk yoğun bakım sorumlusu Dr. Nuri Alaçakır, “Ülkemizde çok ciddi yaşanan besin zehirlenmelerinin en ciddisini yaşadı Nisanur, birkaç kaşık konserve sonrası hayati fonksiyonları riske girdi." ifadelerini kullandı.

Dr. Adem Dursun ise "Ülkemizde evde yapılan konserve turşularda zehirlenmeler meydana gelebiliyor. Hijyen koşulları açısından çok dikkatli davranılması gerekiyor. Paslanmış kapakların kesinlikle kullanılmaması ve konserve yapmadan önce kapların mutlaka çok iyi ısıtılması gerekiyor." diye konuştu.

Yorumlar (0)