Ev sahibi olmak isterken dert sahibi oldu

Mersin’de yaşayan Abdulkadir Kazan, banka kredisi çekerek 4 sene önce bir daire satın aldı. Fakat dairenin eski sahibi Mehmet A.’nın eşi, dairenin kendisinden habersiz satıldığını belirterek dava açtı. Mahkeme mağdur kadını haklı bulunca evin yeni sahibi Abdulkadir Kazan hem bir gün dahi oturamadığı dairesinden oldu hem de mahkeme masrafları da dahil tüm borçlar üzerine kaldı. 

YAŞAM 18.11.2021, 17:48 18.11.2021, 17:53
Ev sahibi olmak isterken dert sahibi oldu

Ankara’da yaşayan 56 yaşındaki emekli Abdulkadir Kazan, Kasım 2017’de Mersin Toroslar’da bir daire beğendi ve kredi çekerek burayı Mehmet A.’dan satıl aldı. 160 bin TL kredi çeken ve elindeki parayla denkleştirip 200 bin liralık daireyi satın alan Abdulkadir Kazan, evinde 4 sene boyunca bir kez dahi oturamadı.  



Ev sahibi evi verdi ama evden çıkmadı 

Ev sahibi ve ailesinin bir türlü evden çıkmadığını belirten Kazan, evinde oturan eski ev sahibinden kira da alamadı. Bu konuda hukuki çözüm yoluna gitmek isteyen yeni ev sahibi, 2019 senesinde hakkında açılan dava ile hayatının şokunu yaşadı.  

Evi satan Mehmet A.’nın eşi Emine A., dairenin bir aile konutu olduğunu ve eşinin, rızası dışında satış işlemi yaptığını belirterek Mersin 5. Aile Mahkemesi’ne başvurdu. Eylül 2021 tarihinde sonuçlanan bu davada 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 194/1. Maddesi esas alınarak Emine A. haklı görüldü. “Eşlerden birinin diğer eşin rızası olmadan aile konutunun kira sözleşmesini feshedemeyeceği, devredemeyeceği ve aile konutunun haklarını sınırlayamayacağı” hakkında olan bu madde kapsamında Abdulkadir Kazan’ın evi alışı iptal edildi ve tapunun tekrar Mehmet A. adına düzenlenmesine karar verildi. 



Mağdur ev sahibi istinaf yoluna gitti 

Mağdur konumda olan evin yeni ama hiç oturamayan sahibi Abdulkadir Kazan, istinaf yoluna gitti. Adana Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuran Kazan, haksız bulundu. Davanın masrafı üzerine kalan Kazan hem boştan yere ve fazladan kredi ödemiş oldu hem de evinden oldu. Evinden ve parasından olmanın şaşkınlığını yaşayan Abdulkadir Kazan, 100 ay vadeli kredi çektiğini; 4 senede 40 vadeyi ödediğini fakat hala 60 aylık kredi borcu olduğunu; 28 bin TL ise vekalet ücreti ödemek zorunda kaldığını ifade ediyor.  



“Eşi bize evi gezdirdi” 

Evin sahibinin eşi Emine A.’nın durumdan haberdar olmamasının mümkün olmadığını çünkü 4 sene önce evi kendisine Emine A.’nın gezdirdiğini ifade eden Abdulkadir Kazan, kadının “Bir an önce evin satışını yapalım, paraya ihtiyacımız var.” dediğini ve bunun üzerine kendisinin de hızlı şekilde kredi çekip evi aldığını aktardı. Mersin’de kirada oturduğunu ve en çok kendisinin mağdur olduğunu kaydeden Abdulkadir Kazan hem psikolojisinin hem de maddi durumunun bozulduğunu belirtiyor. 

Yorumlar (0)