Ev alacaklar dikkat! Müteahhitlerin oyunu ortaya çıktı: Aynı daireler en az 12 kişiye satıldı

Edirne’de bir müteahhidin, satış sözleşmesi ile sattığı daireleri başka bir müteahhide de tapu devriyle sattığı öğrenildi. 

YAŞAM 29.10.2021, 16:20
Ev alacaklar dikkat! Müteahhitlerin oyunu ortaya çıktı: Aynı daireler en az 12 kişiye satıldı

Kira fiyatlarındaki artış, özellikle pandemi döneminde insanları ev sahibi olmaya yönlendirdi. Bu da evler ve tapular üzerinden daha fazla dolandırıcılığın yapılmasına vesile oldu. Edirne'de yaşanan olay, bunun bir örneği olarak kayıtlara geçti. 

Edirne’de yaşayan U.A. isimli bir müteahhit, henüz inşaat halinde olan 6 daireyi satış sözleşmesiyle toplam 164 bin liraya sattı sonra da o daireler satılmamış gibi bir de A.B. isimli bir müteahhide tapu devriyle sattı. Daireleri tapu devriyle satın alan A.B. isimli müteahhit de aynı evleri başka vatandaşlara sattı. Bir tür dolandırıcılık oyunu oynayan müteahhit hakkında iddianame hazırlandı. Fakat bu iddianame hazırlanırken, iki müteahhidin daha öncesinde iş birliği yaptığı ve her şeyin bir plandan ibaret olduğu öğrenildi.  

Ortaya çıkan gerçek “pes” dedirtti 

Aylar geçmesine karşın dairelerini teslim alamayan vatandaşlar, kendi imkanlarıyla girdikleri araştırma sürecinde, aynı dairelerin başkaları tarafından satın alındığını öğrendi. 6 kişi, Edirne Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Suç dosyası hakkında Başsavcılık tarafından gerçekleştirilen soruşturma tamamlandı. Bina sahibi U.A.’nın ve binayı satın alan A.B.’nin, “iştirak halinde tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı” suçundan suçlu bulundukları bir iddianame hazırlandı. 



U.A. ve A.B.’nin, en başından beri planda fikir birliği yaptıkları ifade edildi. İddianamede, şüpheliler hakkında daha önce de Edirne Ağır Ceza Mahkemeleri’nde yargılamaların yapıldığı ve mahkumiyet kararlarının bulunduğu aktarıldı. Avans ödemesi yapılan dairelerin, şüpheli U.A. tarafından, diğer şüpheli A.B.’ye satılması ve tapu devri işlemlerinin gerçekleştirilmesi muvazaalı işlem olarak değerlendirildi. Nitelikli dolandırıcılık suçuyla hareket ettikleri saptanan iki kişinin ayrı ayrı 6’şar kez takdiren ve teşdiden cezalandırılmaları istendi. 

Dolandırıcı, suçlamaları reddetti 

Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılanan şüphelilerden A.B., binayı iki parça hainde satın aldığını ve binanın tamamını aldığında hala inşaat halinde bulunduğunu aktardı. Mağdurlar ve diğer müteahhit arasındaki satış işini bilmediğini ifade eden A.B., suçlamaları kesin dille yalanladı. Öte yandan duruşmaya katılan mağdurlardan Hüseyin E., firmaya 17 bin TL ödeme yaptığını, sonrasında firma yetkilileri ile görüştüğünü ve kendisine, “Mahkemeye gidersen iş uzar, gitmezsen mağduriyetini telafi etmeye çalışırız.” denildiğini aktardı. Kendisine para iadesi yapılmadığını belirten Hüseyin E.’nin yanı sıra bir diğer mağdur olan Mehmet U. da müteahhide 50 bin TL ödeme yaptığını belirtti.  

“En kati çözüm, tapu dairesinde alım-satım yapmak” 

Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda ise ev alım satımı yaparken en garanti yöntemi şu şekilde ifade ediyor: “Edirne ufak bir şehir olduğundan buradaki müteahhitler, güvene dayalı satışlar yapıyor. Fakat zaman zaman bazı art niyetli müteahhitlerle karşılaşabiliyoruz. Birden fazla vatandaşa daireleri gezdirip kaparo alabiliyorlar. Sonrasında da bu şekilde mahkeme süreci başlıyor. Ev alım satımı yapacaklar için en kati çözüm, inşaat yarım olsa dahi tapu dairesinde işlem yapılmasıdır.” 

Yorumlar (0)