Esnafın yüzünü güldürecek karar: Yasak geliyor!

Mahalle esnafını sevindirecek haber geldi. Küçük yerleşim yerlerine zincir marketlerin açılması için nüfus koşulu getiriliyor. Bu koşulun 5 bin veya 3 bin nüfus ile kısıtlanması tartışma konusu haline geldi. 

YAŞAM 08.12.2019, 11:44
Esnafın yüzünü güldürecek karar: Yasak geliyor!

Ticaret Bakanlığı tarafından üzerinde çalışılan Perakende Ticareti Taslağı, zincir marketlere sınırlama getirilmesi ve bakkalların ucuz maliyetli mal almalarını sağlayacak "dağıtım kooperatifi" oluşturulması gibi farklı alanlarda düzenlemeler getiriyor. AK Parti milletvekillerine görücüye çıkan taslak, eleştirilen bazı başlıklar sebebiyle revizyon dâhiline alındı.

Perakende Ticaret Taslağı'nın AK Parti’de kurulan komisyona getirildiği bildirildi. Son şeklinin verilmesinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunma aşamasına gelecek olan taslak, senelerden beri tartışmalı maddeleri sebebiyle sorunlarla karşılaşıyor. Taslak, AVM’lerin çalışma saatleri ve zincir marketlerin açılış izinlerine kadar farklı alanlarda düzenlemeler içeriyor.

Zincir marketlere "nüfus" kısıtlaması

Söz konusu taslakta zincir marketlerin, küçük yerleşim yerlerine açılmasına nüfus kriteri getirileceği ifade ediliyor. Bu kriterin 5 bin veya 3 bin nüfusla kısıtlanması  tartışma konusu. Zincir marketler, ortaya konan nüfusun altında kalan yerlerde açılamayacak. Böylece küçük esnafın buralarda yaşamasına imkân tanınacak. 

Esnaf ve bakkallara destek verilecek

Ayrıca bakkal büyüklüğünde zincir market açılamayacağı belirtiliyor. Yani marketler, belli büyüklüğün altına inemeyecekler. Bölge halkının daha ucuz gıdaya ulaşabilmesi için küçük esnaf ve bakkallara kooperatifler aracılığıyla destek verileceği ifade ediliyor.

Bakkalların kooperatifleşmesi veya tarım kooperatifleri ile birlikte çalışmasının sağlanacağı kaydediliyor. Ayrıca, ucuz gıda için "tedarik ve dağıtım kooperatifi" modeli üretilecek. Söz konusu kooperatifler, ayakta kalmaya çalışan küçük esnafın ucuz gıdaya erişimini sağlayacak.

Yorumlar (0)