Esnaf paraları 100 derecede kaynatarak virüsle baş ediyor!

Ordulu esnaf, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı aldığı önlemler dâhilinde, iş yerine gelenlerden aldığı paraları 100 derecelik suda kaynatarak dezenfekte etme yöntemine başvuruyor. Virüse karşı Karadeniz usulü çözümü görenler ise şaşırıyor.

YAŞAM 31.03.2020, 09:51 31.03.2020, 12:05

Ordu'nun Altınordu ilçesinde 25 senedir bakkal dükkânı işleten 55 yaşındaki Orhan Sarı, Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılan yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı Karadeniz usulü bir çözüm getirdi. 

Orhan Sarı, elden ele dolaşan paralardan koronavirüs bulaşma tehlikesinin çok yüksek olduğunu kaydederek, iş yerine gelenlerden aldığı paraları, 100 derecede kaynattığı suyun içerisine koyarak dezenfekte ediyor, ardından da kurutuyor. 

Paraları çorba gibi karıştırmaya gerek olmadığını ve banknotların hasar görmediğini aktaran Orhan Sarı, salgın olmadan önce de paraları ara sıra kolonya ile dezenfekte ettiğini kaydetti. 

"Biraz birikince kaynar suya atıyorum"

Orhan Sarı, günlük biriken paraları 100 derece kaynayan suya atıp dezenfekte ettiğini belirterek, "Biraz birikince kaynar suya atıyorum. Zaten paraları kaynar suya atıp-çıkartınca dahi yeterli oluyor, paralara zararı olmuyor. Kaynar suya atıp temizlediğim paraları sonrasında da kurutuyorum. Müşteriye verdiğim paralar da bu sayede temiz oluyor." diye konuştu. 

"Çamaşır suyu kullanmaya bile düşündüm"

Paraların çok fazla mikrop barındırdığını ve insanların daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Orhan Sıra, banknotları çamaşır suyu ile dahi dezenfekte etmeyi düşündüğü kaydetti. 

"Dükkânın kapısını da kapattım, kimseyi içeriye almıyorum"

Orhan Sarı, paraların elden ele dolaştığına dikkat çekerek, "Günlük yüz kişinin eline geçiyor. Kimisi ister istemez tükürükle bile para sayabiliyor. O yüzden ben de dikkat ediyorum. Benim de aklıma böyle bir fikir geldi. Dezenfekte etmek için çamaşır suyuna koymayı düşündüm, paranın yapısını bozacağı için vazgeçtim. Ben de bu sayede bireysel tedbirimi aldım. Dükkânın kapısını da kapattım, kimseyi içeriye almıyorum. Bir şeyler isteyenlere de kapıdan veriyorum. Takip mesafesini de koruyorum.”

İnsanların koronavirüsten ve diğer salgın hastalıklardan korunması için temizliğe ve dezenfekte işlemlerine özen göstermeleri gerektiğinin altını çizen Orhan Sarı, bazı insanların bu uygulamayı sevdiğini, bazılarının da gereksiz bulduğunu ifade etti.
 

Yorumlar (0)