Eskişehir’de kadın otobüs şoförünün isyanı: Haber verilmeden işten çıkartıldım 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde otobüs şoförü olarak çalışan Ülkü Çelik, yevmiyelerinin sürekli kesilmesine rağmen para kazanmak için uzun süredir izinsiz çalıştığını fakat buna karşın yeterli sebep olmamasına rağmen haber dahi verilmeden işten çıkartıldığını ifade etti.  

YAŞAM 08.11.2021, 11:40 08.11.2021, 15:31
Eskişehir’de kadın otobüs şoförünün isyanı: Haber verilmeden işten çıkartıldım 

Eskişehir’de görevli otobüs şoförü Ülkü Çelik, yaklaşık 2 senedir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışıyordu. İş yerinde yemek molasının yeterli olmadığını, kendilerinden savunma alınmadan yevmiyelerinin kesildiğini ve para kazanabilmek için aylarca izinsiz çalıştığını belirten Çelik, geçtiğimiz günlerde haber verilmeden işten çıkartıldığını ifade etti. 

Kendisine açıklama yapılmadı 

Kendisine açıklama yapılmadığını, herhangi bir uyarıda bulunulmadan “46 kodu” ile işten çıkartıldığını söyleyen Ülkü Çelik, kaza yaptığı gerekçesiyle son maaşının yalnızca bin TL olarak yatırıldığını aktardı. 



“’Biz senin çıkışını verdik’ dediler” 

38 yaşındaki Ülkü Çelik, durumunu şu şekilde anlattı: “Yaklaşık 2 senedir otobüs şoförlüğü yapıyorum. 46 kodu ile işten çıkarılmışım. Hala tam olarak ne sebeple çıkarıldığımı bilmiyorum. SSK’ya gidip belgemi aldığımda bir memur bana 46 kodu ile çıkarıldığımı söyledi. Memura bunun anlamını sorduğumda ise bana ‘yüz kızartıcı suç’ anlamına geldiğini belirtti. Ama böyle bir suçum yok. İş yerinden bana gelen bir kağıt da yok. Bana iş yeri bir kağıt vermedi yalnızca beni işten çıkardıklarını söylediler. İşten çıkarılma kodumdan dolayı da işsizlik maaşı alamıyorum. Başka işe de giremiyorum. Bu kod, farklı işe girilmesini engelliyor. İşverenin işçisine yapabileceği en büyük ayıp bu.” 

“Molasız çalışmamıza rağmen maaşlarımızdan kesiliyor” 

Ülkü Çelik: “2 sene boyunca ben ve arkadaşlarım büyük zorluklar yaşadık. İşe girmeden bize vaatler verildi ve büyük reklamlar yapıldı ama içerisi hiç de görüldüğü gibi değildi. Belediye bizi ‘Kadın istihdamına önem veriyoruz.’ diyerek işe aldı. Ama biz burada hep mağdur edildik. Doğru düzgün yemek molamız olmadı. Özel ihtiyaçlarımız için dahi molamız yoktu. Saatlerce direksiyonda kalıyorduk. Yeri geldiğinde 8 saat molasız direksiyon başındaydık. Normal şartlarda bir şoförün 4 saatte bir 45 dakika mola vermesi lazım. Eskişehir’de öyle bir sistem var ki... Vatandaş belediyeye telefon açıp şoförünüzden şikayetçiyim deyince bizim hiçbir şekilde savunmamız alınmıyor ya da tebligat yollanmıyor. Hemen maaştan kesinti yapılıyor. Ben kesintiyi bordromda görüyorum. 11 aydır benden sürekli 200 TL kesiliyordu. Her ay ortalama 500 kişiye böyle yapılıyor. Biz zaten burada toplam 625 şoförüz. Bizden kesilen paraların nereye gittiği de belli değil.” 



“Koskoca başsavcı yanlış karar mı verdi?” 

Ülkü Çelik: “Geçtiğimiz aylarda bir maaşımdan yolcu sebebiyle kesinti yapıldı. Savunmam dahi alınmadı. Yaşlı bir kadın durakta durmuyordu fakat yaşından dolayı yine de onu aldım. Önümdeki araç durunca da frene basmak zorunda kaldım. Bir vatandaş da ‘Şoför kolumu kırdı.’ diyerek beni belediyeye şikayet etmiş. Beni savcılığa ve karakola şikayet etmiş. Savcılık, benim suçsuz olduğuma kanaat getirdi fakat belediye beni suçlu buldu ve maaşımı kesti. Şimdi koskoca başsavcı yanlış mı karar vermiş oluyor?” 

“Belediye başkanı 6 bin 900 TL maaşı kime veriyor?” 

Ülkü Çelik: “Yaklaşık 5 aydır izin kullanmadan çalışıyorum. Bize vaat edilen maaş da çeşitli bahanelerle sürekli kesiliyor. Belediye başkanı ‘Personelime 6 bin 900 TL maaş veriyorum.’ diyor ama bu maaşları kime veriyor? Son maaşımdan 4 bin 725 TL kesinti yapılmış.” 

Yorumlar (0)