Eskişehir'de şah kartal heyecanı

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan şah kartal Eskişehir'de görüldü. Şah kartal ihtişamıyla görenleri etkiledi.

YAŞAM 22.10.2019, 15:35
Eskişehir'de şah kartal heyecanı

Eskişehir'in Sarıkaya ilçesinin Kızılçam bölgesinde Bilecik Doğa ve Yaban Hayatı Grubu mensupları tarafından doğa yürüyüşü esnasında görüntülenen şah kartal ihtişamı ile görenleri etkiledi. Bilecik Doğa ve Yaban Hayatı Grubu üyeleri şah kartalı görmelerinin ardından büyük heyecan yaşadı.

Kırmızı listede yer alıyor 

Nesli tükenmekte olan yabanî türlerden biri olan şah kartallar dünyada Güney Avrupa'dan Güney Rusya'ya kadar geniş bir alanda yaşıyorlar. Türkiye'de ise Ege ve İç Anadolu bölgelerinde görülüyor. Enselerinde pelerine benzetilen beyaz benekten dolayı şah kartal ya da imparator kartal olarak adlandırılmışlar.

Şah kartallar Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) hazırladığı "Kırmızı Liste"nin "Duyarlı" kategorisinde bulunuyor.

Orman tahribatı şah kartalları olumsuz etkiliyor

Bu kuşların nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir tür olduğunu ifade eden Bilecik Doğa ve Yaban Hayatı Grubu Üyesi Mevlüt İkiz, "Şah kartalların soyları, yabanî türlerin çoğu gibi tehlike altındadır. Bu türün soyunun tükenme tehlikesi altına girmesinin en temel nedeni, yaşam alanlarının gitgide daralmasıdır. Yeniden ağaçlandırma amacıyla ağaç kesimleri, özellikle de yaşlı ormanların zarar görmesi, yasa dışı ağaç kesimi, şah kartalların avlarının tarımsal nedenlerden dolayı azalması soylarının devamlılığını azaltan başlıca olaylardır. Bundan dolayı şah kartalların soyu, Dünya Doğa Koruma Birliğince 'hassas' derecede tehlike altında ilan edilmiş ve şah kartallar koruma altına alınmıştır" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)