Erkekler yayılarak oturmasın diye…

İngiliz feminist tasarımcı, erkeklerin toplum içinde 'yayılarak' oturmasını engelleyen sandalye tasarladı. Tasarım ödül aldı.

YAŞAM 18.07.2019, 16:58
Erkekler yayılarak oturmasın diye…

Feminist tasarımcı Laila Laurel. Brighton Üniversitesi tasarım bölümü öğrencisi. Laila Laurel’in Instagram’da fotoğraflarını yayımladığı sandalyesi Türkiye'deki sosyal medya kullanıcıların da dikkatini çekti. Türkiye'de de kadınların çok şikayetçi olduğu konuların başında gelen "bacaklarını ayırarak edep dışı oturuş" biçimine feminist tasarımcı ilginç bir yol buldu. 

Feminist tasarımcı Laila Laurel’in tasarımı bazı kullanıcılar tarafından “kadınların sık sık maruz kaldığı bir cinsiyetçilik formuna yaptığı gönderme” sebebiyle övgü alırken, bazı erkeklerin de tepkisini çekti. 

"Erkeği terbiye etmek, kadını da ahlaksızlaştırmak"

Laila Laurel’ın erkek sandalyesi tasarımı üçgen şeklinde ve dizleri birleştirmeye zorluyor. Aynı tasarımın bir de kadın versiyonu var. Bu sandalyedeki ek parça, dizlerin birleşmesini engelliyor ve kadınları “yayılarak’ oturmaya zorluyor. Feminist tasarımcının erkekler için tasarladığı sandalye mantıklı bulunurken, Laila Laurel'ın kadınlar için tasarladığı sandalye "Erkeği terbiye etmek, kadını da ahlaksızlaştırmak" yorumları alıyor.

Projenin amacı bitirme ödevi

Laila Laurel, bitirme ödevi olarak tasarladığı “Erkeklerin yayılma sorununa bir çözüm” başlıklı sandalye projesi için şöyle diyor:
“Projem çok ciddiye alınmamalı. Ama kadınların gündelik yaşamlarında karşılaştıkları bir soruna eğlenceli ama bir o kadar da gerçekçi bir yaklaşım getirmek istedim.”

Independent’ın haber sitesine konuşan Laila Laurel, “dördüncü dalga feminizm konseptine oturttuğu” sandalye tasarımında, İngiliz feminist yazar Laura Bates tarafından başlatılan ve kadınların internette maruz kaldıkları cinsiyetçilik örneklerini paylaştığı “Everyday Sexism Project” (Gündelik Cinsiyetçilik Projesi) adlı platformdan esinlendiğini belirtti.

Yorumlar (0)