Erdal Kaya: Adana’dan FBI’a uzanan bir hayat hikayesi 

Adanalı Erdal Kaya, henüz 20 yaşındayken ABD’ye göçmen olarak gitti ve polislik hayalini, FBI’a katılarak gerçekleştirdi. Hayat hikayesiyle pek çok kişiye örnek olan Kaya, 18 senelik hayat hikayesini paylaştı. 

YAŞAM 28.11.2021, 14:30 29.11.2021, 16:06
Erdal Kaya: Adana’dan FBI’a uzanan bir hayat hikayesi 

Aslen Adanalı olan ve polis babasının mesleği gereği 20 yaşına kadar İstanbul, Diyarbakır, Hatay ve Hakkari gibi ülkenin farklı şehirlerinde yaşayan Erdal Kaya, İstanbul Üniversitesi’ni kazandı. İşsiz ve evsiz olarak okumaya gittiği İstanbul’da bazen kaçak olarak yurtlarda bazen de parklarda kaldığını ve bir somun ekmeğe dahi muhtaç olduğu günlerini anlatan Kaya, 20 yaşında iken fikrini değiştirdi ve bir gecede kendisini ABD’de, “göçmen” sıfatıyla buldu. 

Polislik başvuruları hep reddedildi 

ABD’de şehir polisi olmak için 3 kez başvuruda bulunduğunu fakat her seferinde reddedildiğini belirten Kaya, o dönemleri şu şekilde anlatıyor: “ABD’deki polislik sistemi Türkiye’deki gibi değil. Orada her karakol için farklı başvuru yapılıyor. Ben ilk başvurumu 2007’de yaptım. Sonra 2009’da başvuru yaptım. Bu başvurularım reddedildi. Sonra 2011’de tekrar başvuru yaptım. 4 senede en az 20 departmana başvuru yaptım. 2011’de tüm kademeleri yavaş yavaş da olsa geçtim. Bu süre zarfında ülkenin kültürünü ve dilini öğrendim. Başvuru yaptığım departmanda benimle birlikte 776 kişinin daha başvurusu vardı ama yalnızca 15 kişi alacaklardı. Mülakat aşaması oldukça kötü geçti. Mülakat bitiminde tam dışarı çıkacakken arkamı döndüm ve 5 kişilik komisyona, ‘Benden sonra gelecek yüzlerce kişi var ama bu işi en çok ben istiyorum. Bu benim 3’üncü denemem. Bu sefer de olmazda tekrar deneyeceğim.’ dedim.” 



Bir gecede ABD’ye gitti, bir gecede polis oldu 

Erdal Kaya: “Mülakattan bir süre sonra beni aradılar ve kabul edildiğimi söylediler. 777 kişi arasında yalnız 41 kişi mülakatı geçmiştik. Ben, sonuncuydum. Sonra sınav yaptılar. Tüm testleri yalnız 11 kişi geçebildi ki biri de bendim. Polislik hayatım bu şekilde başladı. Amerika Birleşik Devleti Federal Soruşturma Bürosu’nda (FBI) çalışmak içinse 10 sene bekledim. 10 sene boyunca departman polisliği yaptık. Şehir polisi olarak Chicago’da 6 sene çalıştım. 3 sene de eğitmen polis olarak görev yaptım. Yeni polisleri eğitenlerden biriydim. Sonrasında da Eyalet Polisliği Akademisi’ne kabul edildim. Akademi sonrasında 2 sene eyalet polisliği yaptım. İşimi yapış tarzımı beğendiklerini söyleyerek terfi ettirdiler ve 1 sene de olay yeri inceleme dedektifliği yaptım. 10 senelik polislik hayatım sonrasında hiç de umudum olmayarak FBI başvurumu yaptım. Testleri bir bir geçtikçe umudum arttı.” 

FBI’dan tarihi teklif: “Bizimle çalışmak ister misin?” 

Erdal Kaya: “FBI testlerinin son gününde FBI’dan aradılar ve onlarla çalışmak isteyip istemediğimi sordular. Ben de istediğimi söyleyince 6 aylık eğitimim başladı. Eğitimin ardından 2 sene özel ajan olarak görev yaptım. Burada her şeyi kendim yaptım. Arabada tek başımaydım, çeteleri kovalarken tek başımaydım, trafik kontrolü yaparken de tek başımaydım. Zor ama gurur vericiydi. ABD’de ne Türk olarak ne de Müslüman olarak hiç zorluk yaşamadım. Irkçılıkla karşılaşmadım. Polislik mesleğinde büyük zorluklar var. Ama benim için en büyük zorluk, çalıştığım günün gecesinde eve dönebilecek miyim, zorluğu. Sabah evden çıkarken insan ailesini düşünüyor. Onları bir daha görememe ihtimali yüksek.” 



Pek çok kez “Ölebilirdim” dediğim anlar oldu 

Erdal Kaya: “Meslek hayatımda çok kez ölümle burun buruna geldim. Pek çok kez, ‘ölebilirdim’ dediğim an oldu. İşimi çok seviyorum, severek yapıyorum. Yaklaşık 18 senedir buradayım. Ama ailemi, ülkemi, Türk insanlarını özleme hissim hiç dinmedi. Bizim insanımız buradakilerden daha sıcakkanlı ve merhametli.” 

“Yolun karanlık olması, orada bir yol olmadığı anlamına gelmiyor” 

Erdal Kaya: “Türkiye’de şu anda yaşananları Instagram’dan yüzlerce genç bana bildiriyor. Gençlerde büyük karamsarlık var. Ben de öyleydim. Bir nevi kendi kendime mesaj atıyormuş gibi hissediyorum. Kalbim kırılıyor çünkü o günleri, o durumları ben de yaşadım. Buradan gençlerimize seslenmek istiyorum: Pes etmeyin. Ne istediğinizi bilin ve doğru adımlar atın. Koşun, yürüyün ve hatta sürünün ama ilerleyin. Pes etmek çok zordur ve bunun acısını sonsuza kadar hissedersiniz. Yolun karanlık olması, orada bir yol olmadığı anlamına gelmiyor.” 

Hem FBI ajanı hem sosyal medya fenomeni 

“Amerikalı Aynasız” ismiyle açtığı sosyal medya kanalında videolar yayınlayan Erdal Kaya, eğitmenlik ve danışmanlık hizmetleri veriyor. Kaya’nın sosyal medya hesaplarında 200 binden fazla takipçisi bulunuyor. 



Yorumlar (0)