Endişelendiren görüntü: İlçeden uzaklaşıyor

Ülkemizin en büyük tatlı su gölü olarak bilinen Beyşehir Gölü kıyıdan metrelerce çekildi.

YAŞAM 11.12.2022, 20:22
Endişelendiren görüntü: İlçeden uzaklaşıyor

Beyşehir Birliği, Göl, Çevre ve Doğa Koruma Derneği'nden Başkan Bekir Sami Tan, basın mensuplarına, suların çekilmesiyle birlikte gölün ilçe merkezinden gitgide uzaklaştığını kaydetti.

Göl su düzeyinin dip yaptığını söyleyen Tan, balıkçı teknelerinin de suların çekilmesi sebebiyle suyun olduğu ileri noktalara doğru bağlanmaya başladığına işaret etti.

Tan, "Kayıklar artık kenara yanaşamıyorlar. 50-100 metre kadar geride kalıyorlar. Bu da gölün tümüyle çekildiğini ortaya koyan bir olay." dedi.

Suların çekildiği noktalarda hayvanların otlatılmaya başlandığının da altını çizen Tan, suların çekilmesi sebebiyle göl suyunun kalitesinin de bir hayli düştüğünü dile getirdi.



"Kıyılarda bir karış kadar bile su yok"

Güneş ışınlarının dibe yansıması sebebiyle gölde otların belirdiğini aktaran Tan, şöyle devam etti:

"Gölün büyük kısmı otlarla kaplandı. Otlanmanın teknelere de büyük zararı oluyor, ilerlemekte zorluk çeken teknelerin sık sık motorlarına bu otlar takılıyor ve seyrine devam edememesine, arızalanmasına da yol açıyor. Artık gözümüz kış aylarındaki yağışlarda. Eskiden eylül ayı geldiğinde muazzam bir yağmur yağmaya başlardı. Bugünlerde yağış olması gerekiyor, bekliyoruz fakat ne yazık ki henüz gelmedi. Yağış olsa gölün su düzeyini de yükseltiyor. Yağışlar kesildi. Su olmazsa hayat olmaz. Gölde eskiden çok derin olan noktalarda dahi su düzeyi çok azaldı. Kıyılarda bir karış kadar bile su yok. Küresel ısınmaya ek olarak bilinçsizse tarımsal sulama da gölü bu hale getirdi."

Yorumlar (0)