En eski orman yangını ne zaman yaşandı? Dikkat çeken araştırma

Orman yangınları üzerine araştırmalar yapan bilim insanları, dünyadaki en eski orman yangının 430 milyon yıl önce meydana geldiğini tespit etti. 

YAŞAM 20.06.2022, 09:55 20.06.2022, 17:46
En eski orman yangını ne zaman yaşandı? Dikkat çeken araştırma

Bu alanda geçmiş dönemde yapılan araştırmalarda, dünyadaki en eski orman yangının 420 milyon yıl önce yaşandığı öne sürülmüştü. İlk orman yangının yaşandığı tespit edilen bu yıllar, Silüriyen dönem olarak da adlandırılıyor. Kısa süre önce yapılan bir başka dikkat çekici araştırmada da, insanların ateşi kontrol etmeyi yaklaşık 1 milyon yıl önce başardığı tespit edilmişti. 

Polonya ve Galler’de araştırma yapıldı

Orman yangınlarının tarihi geçmişine ilişkin Polonya ve Galler’de araştırmalar yapan bilim insanları, bu konuda 430 milyon yıllık tarihe sahip olan kömür yataklarından faydalandı. Bölgede yapılan incelemelerde kömür yataklarının 430 milyon yaşında olduğu tespit edildi. Bu tespiti referans alan bilim insanları, dünyanın en eski orman yangınının da izini sürdüler. Yapılan incelemelerde, dünyadaki ilk orman yangının yaşandığı bu süreçte yaşama dair net belirtiler olduğu vurgulandı. 

“Bizim referans aldığımız orman yangını, en fazla bel seviyesine kadar boy uzunluğu olan bitkilerden oluşuyor”

Silüriyen dönemde bitkilerin yalnızca sulak alanlarda yaşayabildiğini dile getiren uzmanlar, kuraklığın görüldüğü bölgelerde ise bitki varlığının olmadığını belirttiler. Konu hakkında açıklamalarda bulunan uzmanlar, “Bu sebeple, 430 milyon yıl önceki bir orman yangınını bugünkü orman yangınları ile aynı kefeye koymak doğru olmaz. O zaman durum çok daha farklıydı. Bizim referans aldığımız orman yangını, en fazla bel seviyesine kadar boy uzunluğu olan bitkilerden oluşuyor” mesajını verdiler. 

Silüriyen dönemde ağaçlar yaygın değildi

Silüriyen dönemde, yeryüzünde ağaçların yaygın olmadığının altını çizen uzmanlar, ‘Prototaxites’ olarak da adlandırılan mantar türünün birçok noktada görüldüğünü belirttiler. Dokuz metre boy uzunluğuna sahip bu mantar türünün hakkında ise detaylı bir bilgi bulunmuyor. Araştırma hakkında görüşlerini paylaşan Colby College'dan paleobotanikçi Ian Glasspool, “Ateşe üzerine tespit ettiğimiz veriler, en eski kara bitkisi olarak da bilinen makrofosiller hakkındaki verilerimizle önemli ölçüde uyum gösteriyor” dedi.

Yorumlar (0)