En büyük tatlı su kaynağı alarm verdi: Sular çekildi!

Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynağı olma özelliğine sahip Beyşehir Gölü'nün 26 metreye sahip derinliğinin 6 metreye kadar düştüğü bildirildi. Su seviyesindeki değişimin, yanlış doğa düzenlemelerinden kaynaklandığı ifade ediliyor. 

YAŞAM 08.12.2019, 12:25
En büyük tatlı su kaynağı alarm verdi: Sular çekildi!

Türkiye'nin tatlı su kaynağı Beyşehir Gölü alarm veriyor. Gölün su seviyesinin azaldığı bildirildi. 

Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, su seviyesinin azalmasının nedenleri arasında gölü besleyen sulardan göletler oluşturulmasını, yanlış balık politikası uygulanmasını ve gölün tarımsal sulamada kullanılmasını gösterdi. 

"Gölün tabanında otlanma meydana geldi"

Bayındır, yanlış balık üretimi politikasının gölün tabanında otlanmaya ve derinliğinin azalmasına yol açtığını kaydederek, ''Yanlış balık politikası gölü etkiledi. Et yiyen balık türü çoğaltıldı ve onlar ot yiyen balıkları yedi." dedi.

Bu nedenle gölün dibinde otların oluştuğunu belirten Bayındır, "Örneğin, gölde 5 metre derinlik varsa, 3 metre boyunda bir otlanma oldu. Dağlardan inen malzemeler, alüvyonlar, gölün dibindeki otlar nedeniyle dolgu yarattı. Alüvyon dolgular oluştu." ifadelerini kullandı. 

"Pet şişe suyla ayaklarımızı yıkıyoruz"

Bayındır, gölün tarımsal sulamada da kullanıldığını anımsatarak, ''Beyşehir Gölü, elbette ülke ekonomisine katkı yapan tarım sulaması için kullanılsın; ama benim hep söylediğim bir şey var.  Biz pet şişe suyla ayaklarımızı yıkıyoruz.  Bu suyu yazık etmememiz lazım. İçilebilir niteliği ve özelliği olan dünyada 10 gölden biridir." diye konuştu.

"Kendi içinde devreden bir göldür"

Beyşehir Gölü'nün kaynak suyu olduğunu ve yeraltı düdenleriyle beslendiğini aktaran Bayındır, "Dağlardan gelen kar erimesiyle oluşan derelerle beslenir. Beyşehir Gölü, kendi içinde devreden bir göldür." dedi. 

"Gölün tepeden tırnağa incelenmesini arzu ediyoruz"

Bayındır, gölün yaşatılması amacıyla tedbir alınması gerektiğini ve bunun yalnızca belediye imkânlarıyla olmayacağını kaydetti. Devlet, üniversite ve belediye işbirliği içinde çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Bayındır, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Beyşehir Gölü, bir Aral Gölü olmasın. Gölün tabanı için alt incelemelerin yapılması, tabanına dalınarak tespitlerin yapılması açısından devletten bu gölün tepeden tırnağa incelenmesini arzu ediyoruz. Bunlar yapılmadı mı? Elbette yapılıyor, ama bütün kurum ve kuruluşlarımızın ortak alacağı bir karar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, bütün kurum ve üniversitelerin katılımıyla gölün master planının bir an evvel adının konmasını istiyoruz."

Yorumlar (0)