Emtia nedir?

Ekonomi piyasalarında sıklıkla kullanılan emtia kelimesinin anlamı birçok kişide merak uyandırıyor. Peki, emtia nedir? Emtia çeşitleri nelerdir? İşte ayrıntılar…

YAŞAM 11.09.2022, 11:55 18.09.2022, 11:50
Emtia nedir?

Ekonomi uzmanları tarafından sıklıkla dillendirilen emtia kelimesi ve emtia çeşitleri, birçok kişinin kafasında soru işareti oluşturuyor. Emtia kelimesinin anlamını internet ortamında araştıran birçok kişi arama motorlarına, “Emtia nedir?”, “Emtia ne demek?” gibi sorular yazarak bilgi edinmeye çalışıyorlar. Peki, emtia kelimesi ne anlama geliyor? Emtia çeşitleri nelerdir? 

Emtia ne demek?

Emtia, herhangi bir şeyin üretimi aşamasında kullanılan ticari ürünlerdir. Pamuk, doğalgaz, kahve, şeker, petrol, gümüş, altın gibi ürünlerin tamamına emtia denmektedir. Kısaca emtia, belirli malzemelerin ve hizmet kalemlerinin üretiminde ham madde olarak kullanılan bütün mallara denmektedir. Bu kapsamda emtia kelimesi, yeni malzemeler üretmek için kullanılan hammaddeleri ifade eder. Elektrik üretimi için doğalgaz kullanılması ya da un üretimi için buğday kullanılması, bu konuya bir örnektir. 

Emtia çeşitleri nelerdir?

Günümüzde birçok emtia çeşidi bulunmaktadır. Emtia deyince akla gelen ilk maddeler altın, bakır, gümüş, alüminyum ve çelik olarak sıralanabilir. Bunun yanı sıra doğalgaz ve petrol gibi yer altı zenginlikleri de emtia sınıfına girer. Kurşunsuz benzin, kömür, etanol ve propan da emtia çeşitlerine birer örnektir. Tarım alanındaki emtia çeşitlerine ise mısır, kahve, soya fasulyesi, buğday, şeker, pamuk ve kereste örnek gösterilebilir. Bunların yanı sıra süt ve canlı sığır eti de emtia çeşitleri arasında yer almaktadır. 

Emtia fiyatları nasıl belirlenir?

Emtia fiyatlarını etkileyen birçok farklı kriter bulunuyor. Örneğin, pandemi süreci ve ortaya çıkarmış olduğu etkiler sebebiyle petrol fiyatlarında sert bir düşüş yaşanmıştı. Çünkü evlere kapanmanın, petrole olan talebi düşüreceği görüşü hakim olmuş ve yatırımcılar ile piyasa da buna göre pozisyon almıştı. Brent petrol fiyatı 2020 yılının ilk haftalarında 71 dolar seviyelerindeyken, 2020’nin nisan ayına gelindiğinde ise bu fiyat 16 dolara kadar geriledi. Bir diğer örnek olarak doğalgaz gösterilebilir. Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaş sonrası doğalgaz fiyatları tarihi seviyelere yükseldi. Özetle, pandemi ve savaş gibi küresel çaptaki olaylar ile mevsimsel değişiklikler, emtia fiyatlarının belirlenmesinde önem rol oynarlar. 

Yorumlar (0)