Emekli öğretmenden maaşı geri istendi!

Halk eğitim merkezinde öğrencilere ve yetişkinlere bağlama kursu veren emekli öğretmen Fuat Türkay'ın başına ilginç bir olay geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli olduğu halde kamu işinde çalışan Türkay'dan kurs boyunca aldığı emeklilik maaşının toplamını yani 24 bin 451 lirayı geri istedi. 

YAŞAM 07.02.2020, 11:18
Emekli öğretmenden maaşı geri istendi!

67 yaşındaki Fuat Türkay, 1996'da Celal Bayar Ortaokulu'nda sınıf öğretmenliğinden emekli oldu. 2017'de Türkay'a Kangal Halk Eğitim Merkezi tarafından "hayat boyu öğrenme kursları" dâhilinde bağlama eğitim vermesi teklif edildi.

Bunun üzerine Türkay, 2017 ve 2018'de toplam 8 ay boyunca öğrencilere ve yetişkinlere bağlama kursu verdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından gelen yazıda emekli maaşının kesileceğini öğrenen Türkay, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) giderek olaya ilişkin bilgi almak istedi.

Türkay'a "65 yaşını doldurmuşsun ve o yüzden kamu işinde çalışamazsın." yanıtı verildi. Daha sonra da emekli olduğu halde kamu işinde çalıştığı gerekçesiyle kurs boyunca aldığı emeklilik maaşının toplamı yani 24 bin 451 lira geri istendi. 

Bunun üzerine Türkay, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) borcunu aylık taksitler halinde ödemeye başladı. Emekli öğretmen, kalp ve böbrek yetmezliği rahatsızlığına sahip olduğunu belirterek, mağduriyetini dile getirdi. 

"Şu anda hiçbir işim yok"

Türkay, yaklaşık 27 sene devlet okullarında, 5 sene de yine devlet okullarında dışarıdan dersler vermek üzere öğretmenlik yaptığını kaydederek, "Şu anda hiçbir işim yok. SGK ile bir problemim var. 2017 yılında Kangal ilçesinde oturduğumda halk eğitim merkezi bana bağlama kursu vermem için teklif yaptı. Bağlamada usta öğreticiyim. Daha önce de çeşitli kurslar verdim. Daha sonra gidip başvurdum ve kabul edildi, onaylandı, kursa başladım." dedi.

"Beni görevlendiren devlet kurumu bunu bilmeliydi"

Kendisine 4 bin liraya yakın bir ücret ödendiğini aktaran Türkay, "Daha sonra 2019'un ocak ayında bana SGK'dan bir yazı geldi. Emekli maaşımın kesileceğine dair bir yazıydı. Ben şaşkınlıkla sordum ve cevap istedim. Bana, '65 yaşını doldurmuşsun ve o yüzden kamu işinde çalışamazsın' denildi. Ben de cevaben bu konuda bilgim olmadığını söyledim. Bu konunun bilincinde olduğu halde beni görevlendiren devlet kurumu bunu bilmeli ve reddetmeliydi. Bundan onların sorumlu olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı. 

"Mağduriyetimin giderilmesini bekliyorum"

Türkay, İdare Mahkemesi'ne başvurduğunu belirterek, "Mağduriyetimi anlattığım birçok belge var. Başvurum reddedildi. Şimdi de Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdum. Sonuç çıkar mı çıkmaz mı belli değil. Devlet insan için ve vatandaş için vardır. Ben zaten her ay maaşımdan para yatırmak zorundayım. Bunu da akrabalarım ve yakınlarımın desteği ile yapabiliyorum. Ayrıca kirada oturmaktayım ve aylık 400 lira kira ödüyorum. Eşimden ayrı yaşıyorum, aylık 1200 lira da nafaka ödüyorum. Her ay eksideyim. Mağdur durumdayım. Kalp ve böbrek yetmezliği hastasıyım. Sağlığım da çok bozuk. Hastalıklarım nedeniyle de ayrıca masraf oluyor ve ben bunları kaldıramıyorum. Mağduriyetimin giderilmesini bekliyorum." açıklamasını yaptı. 


 

Yorumlar (0)