Ekonomik sıkıntıları protesto etmek için "paçalı don" giydiler

Paçalı don giyerek yaşadıkları bunalımı protesto eden memurlar, "Donumuza kadar sömürüyorlar." dedi.

YAŞAM 10.11.2019, 13:30
Ekonomik sıkıntıları protesto etmek için "paçalı don" giydiler

Memurlar, yaşadıkları ekonomik sıkıntıları, 2020 bütçesini ve yeni vergileri protesto etmek için “paçalı don” eylemi gerçekleştirdi. Memurların Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde eylem yapmalarına izin verilmeyince Anakara Ulus’taki Atatürk heykeli önünde “Donumuza kadar sömürülüyoruz, yeter artık” diye isyan ederek ses çıkardılar. Pantolonlarının üstüne bir de paçal don giyen işçiler ve memurlar, hazırladıkları pankartlarla yaşadıkları ekonomik bunalımı protesto etti.

"Vatandaşların durumu gittikçe kötüleşti, kriz ve ekonomik bunalım da artıyor. Bu bütçede öğretmene, polise, hemşireye söz verilen 3600 Ek Gösterge yok, Emeklilikte Yaşa Takılanlar yok, parasız eğitim yok, sağlık yok, sosyal yardım yok, kısacası sabit ve dar gelirli için olumlu hiçbir şey yok, aksine yüksek oranlı vergiler ile açlık var, sefalet var, yoksulluk var, buna bağlı olarak boşanmalar, bireysel ve toplumsal travmalar var, intiharlar var" denildi.

Siyanürle intihar eden aileyi hatırlattılar

Büro Hizmet Kamu Sendikası'na bağlı olan memurlar, İstanbul'da 4 kardeşin geçim derdi ve borçlar sebebiyle siyanür içerek intihar ettiğini hatırlatarak “Ekonomide vardığımız bu nokta, durumun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor” dedi. Protestoya katılan Basın İş Sendikası temsilcileri de, “İktidara göre ekonomimiz çok iyi. Pembe tablolar çiziliyor. İyi olduğumuz falan yok, tepetaklak olduk.” dedi. Açıklamada doğalgaz, elektrik gibi harcamalar için “Güncelleme adı altında kamufle edilmiş vergi enjekte edildiği de savunuldu.

Açıklamada şunlar söylendi: “Hayatımıza daha önce duymadığımız dijital hizmet, değerli konut gibi yeni vergi düzenlemeleri getirdiler. Başarısızlığın bedelini bizler ödüyoruz. Bizlerden trilyonlarca vergi toplandı ama ortada ne dikili bir ağaç var ne de başka bir şey. Başarısızlığının bedeli dar gelirli kesime fatura ediliyor. Trilyonlarca lira vergi toplandı ama ortada gözle görülür bir dikili ağaç yok. Böyle giderse şüphesiz vergi, zam ve harç diyerek donumuza kadar haraç alınacak.”

Açıklamanın devamı ise şu şekilde;
"Kış aylarına geldiğimiz bu günlerde çalışanları en çok belini büken doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yüzde 45'lere varan artıştan da bahsetmek istiyorum.
Enerjide özellikle doğalgazda dışa bağımlı Türkiye’de dolar bir yıldan fazladır 5.50-5.80 bandında seyretmektedir. Maliyet unsuru olan Dolarda fazla bir artış olmadan, memura verilen yüzde 4 zam daha memurun cebine girmeden, doğalgaza ve elektriğe yüzde 45'lere varan fiyat güncellemesi adı altında yapılan zam artışı, aslında bu fiyatların içerisine enjekte ile kamufle edilmiş bir vergidir. Hiçbir yasal dayanağı da yoktur. Anayasamıza göre kanunla alınması gereken vergi, idari bir karar ile hükümet tarafından uygulamaya konulmaktadır."


 

Yorumlar (0)