Ehliyet sınavında maskesine kamera yerleştiren şahsın sınava 7’nci kez girdiği ortaya çıktı 

Kırıkkale’de motorlu taşıtlar sınavında maskesine kamera ve kulağına da özel dinleme cihazı yerleştiren sürücü adayının sınava daha önce 6 kez girdiği fakat başarısız olduğu, bu defa başarmak için 9 bin liralık kopya düzeneği kurdurduğu ortaya çıktı. Şahsın, ehliyetsiz araç kullanmaktan defalarca ceza aldığı belirlendi. 

YAŞAM 22.09.2021, 14:10 23.09.2021, 09:24
Ehliyet sınavında maskesine kamera yerleştiren şahsın sınava 7’nci kez girdiği ortaya çıktı 

Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü e-Sınav Merkezi’nde geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen motorlu taşıtlar sınavında 29 yaşındaki S.A. isimli şahıs, kopya çekerken yakalanmıştı. Maskesine kamera yerleştiren ve kulağına da “böcek” isimli dinleme cihazı takan şahsın, dışarıdan, 40 yaşındaki H.K. isimli vatandaştan kopya alarak soruları cevapladığı öğrenilmişti.  



Adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı 

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından gözaltına alınan iki şahsın böcek, özel dinleme cihazı, kamera, SIM kartlı alıcı, 4 adet SIM kart muhafazası, kulaklık pili ve özel dinleme cihazı, flash bellek, cımbız ve cep telefonu için toplamda 9 bin lira harcadığı ortaya çıktı. Mahkemeye çıkartılan 29 yaşındaki S.A., adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.  



Kopyanın cezası hapis ve “sınavlardan 2 seneliğine men” 

Sınavlarda “kopya çekme” suçunun hukuki boyutunu ajanslara aktaran Avukat Ali Can Çiçek ise bu suçun cezasının 1 seneden 4 seneye kadar hapis olduğunu dile getirdi: “Bu kopya sistemi, ÖSYM Hizmetleri Kanunu’nun 10’uncu maddesine muhalefet eden suçu oluşturuyor. Bu kanun maddesinin 3’üncü fıkrasına göre kopya çeken, kopya veren ve kopya çekilmesine müsaade eden kişiler aynı şekilde suç işlemiş sayılır ve bu şahısların her birine 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası uygulanır. Ayrıca bu durum, belgede sahtecilik suçu da oluşturur. Belirtilen kanunun bir başka maddesine göre kopya çeken, veren ve buna müsaade eden kişiler 2 sene boyunca ÖSYM tarafından yapılan hiçbir sınava katılamazlar. Belgede sahtecilik suçunun bir diğer cezası da 2 seneden 5 seneye kadar olan hapis cezasıdır.” 



Yorumlar (0)