Edirne’de uzun zaman sonra bir ilk yaşandı: Turuncu kodlu uyarı verildi 

Edirne’de son günlerde etkili olan sağanak yağışlar, Tunca ve Meriç nehirlerindeki su seviyesini 4 katına çıkarttı. Nehir çevresinde ikamet edenler için su taşkını konusunda turuncu kodlu uyarı verildi. 

YAŞAM 02.01.2022, 11:30
Edirne’de uzun zaman sonra bir ilk yaşandı: Turuncu kodlu uyarı verildi 

Bulgaristan’dan Edirne’ye doğru giriş yapan sağanak yağış özellikle son günlerde Tunca ve Meriç nehirlerindeki su seviyesini 4 kat artırdı. Devlet Su İşleri 11’inci Bölge Müdürlüğü raporlarına göre geçen senenin son haftasında saniyede 113 metreküp akan Meriç’in debisi saniyede 473 metreküpe yükseldi.  

Geçen senenin son haftasında saniyede 10 metreküp akan Tunca ise bu senenin aynı döneminde saniyede 48 metreküpe yükseldi. En son uzun zaman önce nehirlerde taşkın meydana geldiğini belirten vatandaşlar, “su taşkını” konusunda verilen turuncu kodlu uyarı karşısında önlem almaya başladı.  

Esnaf, önlem almaya başladı 

Meriç ve Tunca’nın en son uzun zaman önce taştığını belirten, Tunca kıyısında restoranı bulunan Selahattin Kaya, şunları dile getirdi: “Son dönemlerde Edirne çevresi ve Balkanlar’da sağanak yağışlar meydana geldi. Biz de Tunca kenarında işletmecilik yaptığımız için önlem almaya başladık. Su şu anda çok güzel umarım bu seviyede kalır. Ancak daha önce fazla yağış sebebiyle sel basmıştı. İnşallah tekrar bunu yaşamayız.” 



“Allah, hızlı bereket vermesin” 

Nehir kenarında işletmesi bulunan Mustafa Altunhan da konuyla ilgili şunları aktardı: “Su taşkını ve sele karşın önlemlerimizi aldık. Dikkat ediyoruz çünkü su hızlı yükseliyor ama buradan ayrılmıyoruz. Yaklaşık 2,5 metre kadar su yükseldi. Herhangi bir olumsuzlukta müdahalemizi yapacağız. Bu, uzun süredir beklediğimiz bir şey. Uzunköprü’de zararlar meydana gelmişti. Ancak olumlu yanları da çok fazla. Allah, bereketi yavaş yavaş versin, hızlı vermesin.” 

Ergene için “turuncu alarm” verildi 

Trakya Bölgesi’nde etkili olan sağanak yağıştan Ergene de nasibini aldı. Edirne Uzunköprü’den çıkarak taşmaya başlayan Ergene çevresindekiler için Devlet Su İşleri, “turuncu alarm” verdi. Yalnız 4 gün önce saniyede 148 metreküp debisi olan Ergene’nin debisi saniyede 358 metreküpe yükseldi. Yetkililer, su taşkınlarının büyümesinden yana uyarılarda bulundu. Nehir kıyısındaki çiftliklerdeki hayvanlar, güvenli bölgelere sevk edildi. 



Sarı alarm turuncuya yükseltildi 

Meriç ve Ergene’nin birleştiği İpsala’nın debisi saniyede 1202 metreküpe yükseldi. Sarı alarm verilen nehirler için uyarı turuncu koda yükseltildi. İpsala istasyonunda geçtiğimiz pazartesi günü saniyede 356 metreküp olarak ölçülen debi, günler içinde 4 kat arttı. Edirne ve Kırklareli’ndeki şiddetli yağışlar sebebiyle yatağından taşan Ergene’nin Meriç’in dahil olmasıyla birlikte taşkının daha da artması bekleniyor. 

Yorumlar (0)