Düzce'deki sel felâketinin acı bilançosu

Düzce Valisi Zülkif Dağlı, yaşanan sel felâketinin bilançosunu açıkladı. Vali, 340 binanın az hasar, 50 binanın ağır hasar gördüğünü ve 85 binanın yıkıldığını, özellikle sel ve su baskınından yoğun etkilenen Esmahanım, Uğurlu ve Dilaver köyleri olmak üzere 49 köyün hasar gördüğünü bildirdi.

YAŞAM 30.07.2019, 12:04 30.07.2019, 12:09
Düzce'deki sel felâketinin acı bilançosu

Düzce'de 18 Temmuz tarihinde yaşanan sel felâketinin ardından kaybolan 7 kişinin bulunmasıyla arama kurtarma çalışmalarına son verildi. Düzce Valisi Zülkif Dağlı, bölgede 12 gün boyunca gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Vali Dağlı, bölgede ilk olarak arama kurtarma çalışmalarının helikopterler aracılığıyla yapıldığını kaydederek, "Müdahalenin ilk aşamasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait helikopterlerle 18 Temmuz günü başlayan arama, kurtarma çalışmaları kapsamında karadan araçlarla ulaşılamayan bölgelerde toplam 68 saat uçuş yapılmış, 262 kişi helikopterlerle kurtarılmıştır. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait bir adet keşif uçağı bölgede keşif çalışması yapmıştır." ifadelerini kullandı.

49 köy hasar gördü

12 günlük süreç içerisinde 7 bin 773 personelin bölgede görevli olduğunu bildiren Dağlı, "Özellikle sel ve su baskınından yoğun etkilenen Esmahanım, Uğurlu ve Dilaver köyleri olmak üzere 49 köyümüzün hasar görmüş, altyapısı konusunda çalışmalar da eş zamanlı olarak devam etmiştir. Yapılan 12 günlük çalışma sürecinde toplam 7 bin 773 personel, 3 bin 179 araç ile çalışmalar yürütülmüştür. Selden zarar gören köylerimizin tamamında sağlık taraması ve ilaçlama çalışmaları yürütülmüştür. Bu kapsamda elektriği kesilen 24 köyün tamamına enerji verilmiştir. Yolu kapanan 40 köyün mahalleleri ile birlikte tamamının yolu açılmıştır. Heyelandan etkilenen 141 kilometre yol tespit edilmiştir. 115 heyelana müdahale edilerek yollar açılmıştır. 91'i küçük 4 büyük olmak üzere 95 köprü ve menfezin yıkıldığı tespit edilmiştir. Su şebekesi zarar gören 41 köyün su şebekesi onarılmıştır." diye konuştu.

Tarım alanları ve hayvanlar büyük oranda etkilendi 

Dağlı, bölgede hasar tespit çalışmalarının sona erdiğine dikkat çekerek, "Köylerimizin tamamında hasar tespit çalışmaları tamamlanmıştır. Yapılan tespit çalışmaları neticesinde 29 köyde binalarda hasar oluşmuş, 40 köyümüzde ise tarımsal hasar oluşmuştur. 340 binanın az hasarlı, 50 binanın ağır hasarlı, 85 binanın yıkık olduğu 76 binanın ise heyelan riski altında olduğu tespit edilmiştir. Bin 175 çiftçinin, 5 bin 989 dekar fındıklığın, 125 dekar sebze bahçesinin, 39 balıkçının, 72 büyükbaş hayvanın, 177 küçükbaş hayvanın zarar gördüğü tespit edilmiştir." dedi.

Vatandaşlara gıda yardım yapıldı

Bölgede 12 günlük süreç içerisinde vatandaşlara özellikle yemek konusunda yardımın aralıksız devam ettiğini vurgulayan Dağlı, şunları söyledi:

"12 günlük süreçte Cumayeri ilçe merkezi ile Esmahanım ve Uğurlu köylerinde oluşturulan depolardan toplamda 23 bin 990 adet sıcak yemek, 5 bin 401 gıda malzemesi, 3 bin 712 ton içme suyu, 3 bin 728 ton kullanma suyu, 9 bin 159 koli su, 44 bin 749 çorbalık, kek gibi muhtelif ikramlıklar, 830 paket giyim malzemesi, 60 ev eşyası, 9 bin 880 ekmek, 277 battaniye, 744 gıda kolisi, 101 yatak ve yastık, 2 bin 730 temizlik seti, 905 kahvaltılık, 452 kazma, kürek ve el arabası ile 901 vatandaşımıza psikososyal destek sağlanmıştır."

Denize girilmesinde sakınca olmadığı anlaşıldı

Vali Dağlı, selin ardından Akçakoca ilçesinde denize girmenin ilk günlerde sakıncalı olduğunu ancak yapılan analizler sonrasında denize girilebileceğini belirterek, şu şekilde konuştu:

"Sular tamamen çamur akıyordu. İçme sularının kaynatılmadan kullanılmaması, içilmemesi ve denize girilmemesi gibi uyarılar yaptık. Sağlık İl Müdürlüğümüz yaptığı analizler sonrasında denize girilmesinde sakınca olmadığını tespit etti. Akçakoca’nın turizmin zirvesinde olması lazım. Denize girebilirler, tesislerimiz devrede, misafirlerimizi bekliyoruz. Bayramda da beklentimiz yurt içinden yurt dışından misafirlerimizi bekliyoruz. İlk mavi bayraklı plajın olduğu ilk tatil beldesi, Ankara ve İstanbul’a yakın. Ereğli hemen yanımızda. Misafirlerimizi bekliyoruz."

Köylerin altyapı çalışmalarına ağırlık verildi 

Bölgede alt yapı çalışmalarının aralıksız devam ettiğini kaydeden Dağlı, "Arama çalışmalarının sona ermesi ile birlikte tüm ağırlık köylerimizin altyapı çalışmalarına verilmiştir. Bu anlamda hayatın hızla normale dönmesi için onarım ve temizlik devam etmekte olup en kısa sürede çalışmaların tamamlanması hedeflenmektedir." diye konuştu.

Yorumlar (0)