Duvarları tuvale dönüştürdü: Cizre’nin kültürü ve tarihini yansıtıyor

Şırnak'ın ilçesi Cizre’de 2011 senesinde belediyeye taşeron işçi olarak başlayan Mehmet Aydın, ilçenin duvarlarına kültürel ve tarihi değerleri yansıtıyor.

YAŞAM 21.09.2022, 11:25 21.09.2022, 17:14
Duvarları tuvale dönüştürdü: Cizre’nin kültürü ve tarihini yansıtıyor

11 senedir Cizre Belediyesi'nde temizlik işçisi olarak çalışan 42 yaşındaki Mehmet Aydın, duvarları resim yeteneği ile bir tuvale çevirdi.

Kişisel resim sergisi açtı

Şırnak'ın köyü olan Karageçit’te yaşamını sürdüren Aydın, terör sebebiyle 1987 senesinde ailesiyle ilk olarak Cizre'ye ardından da İstanbul'a taşınmak mecburiyetinde kaldı. Henüz küçük yaşlarda resim yapmaya başlayan Aydın, 1998 yılında İstanbul'da ilk bireysel resim sergisini insanlara sundu.

Resim yeteneği keşfedildi, pozisyonu değiştirildi

Aradan geçen uzun bir sürenin sonrasında Cizre'ye geri gelen Aydın, bir taraftan eğitimine devam ederken, diğer taraftan da aile ekonomisine destek sağlayabilmek adına çalıştı. 2011 senesinde Cizre ilçesinde bulunan belediyeye taşeron işçi olarak giren Aydın, üniversitelerin ile "Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı", "Fotoğrafçılık ve Kameramanlık" ve "Yapı Ressamlığı" fakültelerinden de mezun oldu.

Resme olan yeteneğinin fark edilmesi sonrasında geçici şekilde Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne gönderilen Aydın, 4 aylık bir süredir Cizre'de yer alan duvarlara ilçenin kültürel ve tarihi değerlerini yansıtıyor.

İnsanlardan yoğun ilgi görüyor

Aydın'ın duvarlara yansıttığı resimler içerisinde, ünlü İslam düşünürlerinden Molla Ahmed Ciziri'nin dersliği, Mehmet Ağa Kasrı, Hamidiye Kışlası, Ulu Cami, İsmail Ebul-İz El-Cezeri ve Hazreti Nuh Peygamber türbeleri, zamanın üniversitelerinden bir tanesi olan Kırmızı Medrese, dengbejlik kültürü ve Cizre'de 1450-1451 senelerinde yaşanmış olan birbirine aşık fakat kavuşması mümkün olmayan iki genç Zin ile Mem insanlar tarafından büyük ilgi görüyor.

“Sanatı yaşamın bir parçası olarak görüyorum”

Edinilen bilgilere göre, ilçede bulunan duvarları boyayan Mehmet Aydın, farklı teknik ve boyalarla resimler yaptığını ifade ederek, resimlerde sadece kara kalem yöntemini kullanmadığını bunlar haricimde akrilik, yağlı ve sulu boya kullandığını da dile getirdi.

İlçenin kültürel ve tarihi güzelliklerini duvarlara yansıtan Aydın, "Ben sanatı yaşamın bir parçası olarak düşünüyorum. Sanat benim adıma yaşamdır. İnsanın kendi değerlerini ve kültürünü duvarlara bu şekilde resmetmesi oldukça büyük bir şans ve mutluluk.” dedi.

Resimlerin büyük bir ilgi gördüğünü söyleyen Aydın, “Duvarları görenler ‘Keşke daha önce yapılsaydı’ diyor. Bunun yanı sıra insanlar resim yapmayı da öğrenmek istediklerini bana iletiyorlar.” şeklinde konuştu.

“Verim alabileceği pozisyona aldık”

Mehmet Aydın’ın belediyeye temizlik işçisi olarak girdiğini aktaran Cizre Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Cüneyt Munis, “Aydın’ın resim yeteneğinden yararlanmak istedik. Resimlerle ilçe çapında oldukça güzel bir görüntü oluşmasına yardımcı oluyor. İlçemize gelen yabancı ve yerli turistler bu resimlerle beraber fotoğraf çekiyorlar." dedi.

Aydın'ı verim sağlayacağı bir pozisyona aldıkları için mutluluk duyduklarını söyleyen Munis, ilçe genelinde bu tarz çalışmaların sürdürüleceğini, daha güzel bir şehir görüntüsü adına hizmete devam edeceklerini ifade etti.

Tarihin duvarlara yansıması vatandaşları sevindirdi

Bölge sakinlerinden Songül Tunç duvarlarda gördükleri çizimlerin çok başarılı olduğunu, ilçenin kültürüne ve tarihinin bu şekilde yansıtılmasından mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Aydın’ın duvarlara tarihi yansıtmasının ilçeye renk kattığını ifade eden Mecit Çağırcı, "Cizre'nin caddeleri güzelleştiriyor. Bunu görebilmek ve yaşayabilmek oldukça güzel bir his." dedi.

Yorumlar (0)