Durum vahim: 30 günlük içme suyu kaldı

Çorum'da son dönemlerde yağışların az olması ve sıcaklıkların yüksek seyretmesi su kaynaklarını olumsuz yönde etkilerken, barajlardaki su oranı da kritik düzeye geriledi. Bazı barajların doluluk oranı yüzde 7'ye düşerken, 30 günlük içme suyu kaldı.

YAŞAM 16.11.2021, 22:48
Durum vahim: 30 günlük içme suyu kaldı

2020'de Türkiye'de en az yağış alan kent olan Çorum’da barajlardaki su miktarı hızla düşmeye devam ediyor. Şehrin içme suyu gereksinimini karşılayan Hatap, Çomar ve Yenihayat barajlarındaki düşüş ürkütücü seviyelere ulaştı. İçilebilen su rezervi kalmadığından dolayı Hatap Barajı'ndan su alınamıyor.

Yağışlar yarı yarıya azaldı 

İldeki kuraklık hakkında konuşan Vali Mustafa Çiftçi, "Kentimizin yıllık yağış miktarı metrekareye 436 kilogram dolaylarında. 2020'de bu değer 248 kilograma kadar geriledi. Bu durum da içme suyu rezervlerine olumsuz yansıyor. 

Belediye kuyulardan su çekiyor

Kentimize su sağlayan 3 barajımız var. Çomar Barajı'nın kapasitesi yaklaşık olarak 7 milyon metreküp fakat an itibarıyla 780 bin metreküp su kaldı. Barajın doluluk oranı yalnızca yüzde 12. 12 milyon metreküp su kapasiteli Hatap Barajı'nda 1 milyon 385 bin metreküp su var. Doluluk oranı ise yüzde 11. Yenihayat Barajı'nın su hacmi 26 milyon metreküp. Barajımız yüzde 7 oranında dolu. İçme suyu problemini çözmek için 53 kilometre mesafedeki Koçhisar Barajı'ndan su getireceğiz. Birkaç hafta içerisinde devreye almayı planlıyoruz. Söz konusu barajda 60 milyon metreküp su bulunuyor. Belediyemiz de 14 ayrı kuyudan su çekerek şehre veriyor. 

"Susuz bir yaşam düşünülemez"

Maalesef kuraklık var. Aktardığım rakamlara baktığınızda da durumun ne olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Lütfen sularımızı verimli kullanalım, israf etmeyelim. Bu herkesin vatandaşlık görevi. Su berekettir, su hayattır, susuz bir yaşam söz konusu değildir." dedi.





Yorumlar (0)