Duraktaki tüm taksilerin plakası çift olunca...

Başkentte iki taksi durağının plaka kısıtlamasında "tek-çift" şanssızlığı yaşandı.

YAŞAM 31.03.2020, 13:46
Duraktaki tüm taksilerin plakası çift olunca...

Covid-19 (yeni tip koronavirüs) tedbirleri kapsamında ticari taksilerin trafiğe çıkışlarına kısıtlama getirilmesi, Ankara'da araçların tamamına yakınının plakalarının son hanesi tek ya da çift rakam olan taksi duraklarında verilen hizmeti zorlaştırdı.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında İstanbul, Ankara ve İzmir'de ticari taksilerin trafiğe çıkışlarına 30 Mart gece yarısından itibaren sınırlama getirilmişti.

Bu üç ilde, bir gün araç plakasının son hanesi tek, diğer gün ise çift rakam olan taksilerin trafiğe çıkması uygulamasına geçildi. Diğer illerde inisiyatif valiliklere bırakılırken İstanbul, Ankara ve İzmir'de tek-çift plaka uygulamasını ihlal eden taksicilere ceza kesildi.

8 araçtan 1'inin plakası tek rakam, 20 araçtan 3'ünün plakası çift rakam!

Söz konusu sınırlama, Ankara Keçiören'de, bünyesindeki 8 araçtan yalnızca birinin plakasının son hanesi tek olan Yaşam Taksi ile Yenimahalle'de faaliyet yürüten ve 20 aracından sadece 3'ünün plakasının son hanesi çift olan 06 Ergazi Umut Taksi duraklarında verilen hizmeti sıkıntıya soktu.

Uygulamanın başladığı ilk günde, plakasının son rakamı tek olan bir taksiyle çalışan Yaşam Taksi, vatandaşların taleplerine yetişmekte hayli zorluk yaşadı.

"Tek arabayla bu hizmeti nasıl vereceğiz?"

Yaşam Taksi Durağı sorumlusu Bülent Yakut, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle tedbirlerden memnuniyet duyduklarını fakat durakta yalnızca bir aracın plakasının son hanesinin tek olması sebebiyle vatandaşa hizmet vermekte zorlandıklarını kaydetti.

Bülent Yakut, "Bugünlerde derdimiz para kazanmaktan çok, hizmet verebilmek. İnsanlar zor durumda. Para kazanmak bir tarafa, bizim yaşlı, hasta yolcularımız var, tek arabayla bu hizmeti nasıl vereceğiz? En azından durakta plakalarının son hanesi çift olan araçlardan birkaçına daha izin verilse 3-4 arabayla hizmetimize devam etsek. Ayın 15 günü tek arabayla hizmet vermeye çalıştığımızda bir ay sonra bizi arayan bir tane müşterimiz kalmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Sorunun çözümü için ilgili yerlere başvuru yaptıklarını ifade eden Bülent Yakut, taksilere plaka alırken herhangi prosedür bulunmadığını, plakaların son hanesinin tek ya da çift rakam olmasının tamamen şans olduğunu kaydetti.

"Esneklik tanınması lazım"

Ankara'da 7 bin civarında taksi olduğunun altını çizen Bülent Yakut, şöyle konuştu:

"Bir gün plakasının son hanesi tek rakam araçlar trafiğe çıksa diğer 3 bin 500 araç trafiğe çıkmaz, ortalık rahatlar diye düşünülüyor. Fakat plakasının son hanesi tek ya da çift rakam olan araçların ağırlıkta olduğu duraklarda bizdeki gibi durum yaşanabiliyor. Biz müşteriye böyle hizmet veremeyiz. Bu durumu müşterilerimize izah edemiyoruz. Bizi gelmiyor zannediyorlar. Bunun için bizlere özel bir esneklik tanınması lazım."

"Mevcudun yarısı araçla çalışalım"

06 Ergazi Umut Taksi Durağı şoförlerinden Ercan Doğan ise duraklarındaki 20 araçtan 17'sinin plakasının son hanesinin tek, diğerlerinin ise çift olduğunu ve bir aracın şoförünün de 65 yaş üzeri olduğu için evden çıkamadığı için hizmet veremediğini, böylelikle çift günlerde yalnızca iki taksiyle çalıştıklarını belirtti.

İki aracın çalıştığı günlerde taleplere yetişmenin neredeyse imkânsız olacağını ifade eden Ercan Doğan, "Biz 20 aracın 10'unun bir gün, diğer 10'unun ise ertesi gün olacak şekilde çalışmasını ayarlamıştık. Bu şekilde olursa en azından mevcudun yarısı araçla çalışmaya devam edelim." diye konuştu.

Yorumlar (0)