Dünyanın kalbini ısıtan öğretmen

Uminur Kuchukova, yıllar önce emeklilik hakkını elde etmesine rağmen tek bir öğrencisi için Rusya’nın Sibilyakovo köyünde öğretmenlik yapmaya devam ediyor.

YAŞAM 07.10.2019, 12:03 07.10.2019, 12:19
Dünyanın kalbini ısıtan öğretmen

61 yaşındaki Uminur Kuchukova, sert kışları ve daimi kuraklığıyla bilinen Sibirya’nın Sibilyakovo köyünde eğitim vermeye devam ediyor. 1970li yıllarda en kalabalık döneminde 550 nüfuslu olan köy, 1991’de Sovyetler Birliği’nin çökmesinin ardından devlet planlı tarla kolektiflerinin kapatılmasıyla devamlı göç vermeye başladı.

Kuchukova, köyün en kalabalık döneminde on sekizer çocuklu dört sınıfı bulunan ilkokulda tam 42 yıldır öğretmenlik yapıyor. Günümüzde köyde sadece 39 kişi yaşıyor ve tek bir ilkokul öğrencisi var.

Küçük Ravil’in zorlu yolculuğu

Eğitim-öğretim yılının bitmesiyle emekli olup köye 50 kilometre uzaklıktaki Tara şehrindeki evine taşınmayı planlayan Kuchukova’nın köydeki tek öğrencisinin artık daha büyük yerlerde eğitimine devam edebileceğine inancı tam.

9 yaşındaki Ravil Izhmukhametov’un bir dahaki yıl kat etmesi gereken yol, Irtysh Gölü’nde 30 dakikalık bir gemi yolculuğunun ardından 20 dakikalık bir okul otobüsünden oluşuyor.

Kuchukova, ailesi küçük köyden ayrılmak istemediği için 9 yaşındaki Ravil’in dalgalı Irtysh Gölü’nü aşmak zorunda olduğu için öğrenicisi adına üzüldüğünü söyledi.

Ravil’in ailesi şehre gitmesini istiyor

39 kişilik Sibilyakovo köyü Tatarlardan oluşuyor. Ravil’in ailesi köyde hâlâ tarımla ve hayvancılıkla uğraşıyor ve Ravil’in büyüdüğünde köyde kalmasını istemiyor. Ailesi, en büyük çocuklarının da büyükşehirde yaşadığını, Ravil’in de aynı yoldan gitmesini istediklerini söylüyor.

Ravil ise şehre taşınmak istemiyor ama başka bir şansının olmadığının da farkında.

Ravil, hiç arkadaşı olmadan okula gitmenin nasıl bir şey olduğu sorulduğunda oldukça şaşırdı. 9 yaşındaki çocuk, “Kıyaslayabileceğim hiçbir şey yok. Arkadaş edinmeyi tabii ki isterim, o yüzden farklı bir okula gitmeyi dört gözle bekliyorum.” dedi.

Kuchukova köyü için üzgün

42 yıllık öğretmenliğini anımsayan Kuchukova, ömrünün geçtiği okulun kapanacağından dolayı oldukça üzgün. “Büyükşehirlerde insanlar çocuklarını anaokuluna yazdırabilmek için yıllar öncesinden kuyruğa girmek zorunda kalırken okulumuz ise diğer köylerdeki gibi bomboş duruyor olacak.” diyen Kuchukova, Tara şehrine gittiğinde de köydeki geçmişini ardında bırakmayacağını söyledi. “Anne-babam burada gömülü, anmaların hepsinde köyümüze geri döneceğiz.” diye de ekledi.

Yorumlar (0)