Dünyanın en pahalı baharatı: Safran

Mutluluk iksiri olarak bilinen safran UNESCO Dünya Miras Listesi’nde de yer alıyor. 

YAŞAM 24.10.2019, 10:59
Dünyanın en pahalı baharatı: Safran

Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Bu mucizevi bitki; kanser, astım, bağışıklık, bronşit, öksürük, cilt ve hormon bozukluğu gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olurken, mutluluk hormonu serotonin salgılanmasını da artırdığı için dünyada mutluluk iksiri olarak anılıyor.

Dünyanın en pahalı baharatı

Gıda, ilaç, kozmetik gibi pek çok sektörde kullanılan safranın kilosu 30 bin liradan satılıyor. Bu nedenle "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safran bitkisi, hastalıklara karşı etkin kullanılmasıyla da insanların dikkatini çekiyor. Safranbolu ilçesinde, 12 çiftçinin 30 dekar alanda ağustos ayında ekim yaptığı safran, ekim-kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa ulaştığında ise toplanıyor.

Safranın en değerli kısmı kırmızı renkteki polenidir. Soğanı, mor renkli çiçekleri ile sarı polenleri de satılarak çiftçisine gelir kaynağı olur. Safran bitkisi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilir. Ancak ne yazık ki 80 bin çiçekten yalnızca yarım kilogram safran elde edilebiliyor. Bu kıymetli baharat akciğer hastalıkları, solunum yolu, öksürük, ateş düşürücü, iştah dengeleyici, kanserli hücreler, cilt hastalıkları, stres, depresyon, bağışıklık ve hormon bozukluğu gibi rahatsızların tedavisine etkin şekilde yardımcı oluyor.

Safranın kullanım alanı çok geniş

Safranbolu ilçesinin en büyük safran üreticisi olan İsmail Yılmaz, bu hasat döneminin yoğun geçtiğini belirtti.

Çok sayıda ziyaretçinin safran tarlalarına geldiğini ifade eden İsmail Yılmaz, "Gelenler çiçek topluyor, kokluyor, safran bitkisinin özeliklerini, ne işe yaradığını öğreniyor. Mevsim olarak çok iyi gidiyoruz üretim de çok yüksek." dedi.

Safranbolu’da safranın çok yaygın olarak kullanıldığının altını çizen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Lokumda kullanıyoruz. Safranlı helva yapılıyor. Tatlılarda çok tercih edilir. Safranlı zerde tatlısında kullanılır. Özellikle aşureye, et yemeklerine, tavuk soslarına, makarnalara, balığa safran çok yakışıyor. Bunun yanında çay olarak çok seviliyor. Özellikle yabacı misafirlerimiz safran çayına çok meraklılar. Biz de genellikle gelen misafirlerimize safran çayı ikram ediyoruz. Sağlık için bal ile karıştırılıp macun olarak da tüketiliyor."

Şifa deposu

Safranın pek çok hastalık için çok faydalı olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Safran dünyada mutluluk iksiri olarak biliniyor. Çok içtiğiniz zaman gülme krizine girebilirsiniz, safranın böyle bir özelliği vardır. Bu özelliği nedeniyle depresyon tedavisinde kullanılıyor. Alzheimer için faydalı, içildiğinde alzheimer hastalığının ilerlemesini durduruyor. Hücre yenileme özelliğinden dolayı kanserde kullanılıyor. Sakinleştirici, sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır, uykusuzluğa çok iyi gelir. Bunlarla beraber metabolizmayı hızlandırır, vücut direncini artırır. Son zamanlarda gözde oluşan sarı nokta rahatsızlığında da kullanıyor. İnsanlar sağlık adına safranı çok kullanıyorlar. Safranı olarak kullanan insanlar da fazlaca var. Bala katıp diğer bitkilerle karıştırıp macun halinde tüketen çok misafirimiz oluyor. " şeklinde konuştu.

Safranın tamamen organik olması nedeniyle de insanların ilgisini çektiğini anlatan Yılmaz, şu ifadelere kaydetti:

"Çiçeğin dışındaki mor yapraklarından safran reçeli yapılır. Sarı polenleri yüksek oranda kozmetikte kullanılıyor. Sabun, kolonya, parfüm gibi ürünlerin içeriğinde bulunuyor. Artık kumaş boyalarında da kullanılmaya başlandı, safranlı elbiseler yapılıyor. Yazı ve baskı gibi işlemlerde de safran kullanılıyor. Ürün organik olduğu için insanlar tarafından fazlaca tercih ediyor."

Yorumlar (0)