Dünyanın en pahalı baharatı Isparta'da yetiştiriliyor: Kilosu 75 bin TL

Dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen ‘Safran’ın, Isparta’nın Eğirdir ilçesindeki Sorkuncak köyünde, 4 yıl önce üretimi başladı. Safran Deneme Bahçesi’nde üretilmekte olan safran çiçeği, ilaç ve kozmetik gıda sanayinde kullanılıyor. Üreticilerden İbrahim Eroğlu, “Safranın içinde bulunan kırmızı çiçeğinin kilosu 60 bin TL, sarı çiçeğin kilosu ise 15 bin TL’den satılıyor” dedi. 

YAŞAM 04.11.2021, 10:44 05.11.2021, 09:32
Dünyanın en pahalı baharatı Isparta'da yetiştiriliyor: Kilosu 75 bin TL

Dört senede bir dikilen Safran çiçeği içindeki sarı ve kırmız çiçekler, ilaç ve kozmetik gıda sanayinde kullanılıyor. Dünyanın en pahalı baharatı olarak değerlendirilen Safran, Isparta’nın Eğirdir ilçesinin Sorkuncak köyünde üretilmeye başlandı. 

Kilosu 75 bin TL’den satılıyor

Hasadı yapılan ve özenle toplanan safran çiçeğinin, birbirinden farklı sarı çiçeğinin kilosu 15 bin TL, kırmızı çiçeğin kilosu ise 60 bin TL’den satılıyor. 4 senede bir safranın yenilenmesi gerektiğini ifade eden üretici İbrahim Eroğlu, deneme amaçlı olarak 500 metrekarelik alana dikilen safrandan dört senede bir kiloya yakın üretim yaptıklarını aktardı. Eroğlu, “Safran dikimini 500 metrekare alana gerçekleştirdik. 4 senede bir yenilenmesi lazım, bu süre içinde toprağın altında sarımsak gibi artıyor, ardından bu çiçeklerimiz gıda ve ilaç sanayisinde kullanılmak üzere hazırlanıyor. Alıcısı fazla fakat ne yazık ki Isparta’da alıcı bulamıyoruz” sözlerini kullandı. Üretimi artırmak istediğini belirten Eroğlu, buna rağmen çocuklarının il dışında olması sebebiyle eşiyle birlikte zorlandıklarını dile getirdi.

“Pahalı olduğu için satılmıyor”

Safran çiçeğinin 75 bin TL’den satıldığını belirten ve fiyatlar pahalı olması sebebiyle çiçekleri satamadıklarını açıklayan üretici İbrahim Eroğlu, “Safran’ın içindeki sarı çiçeğin kilosu 15 bin TL, kırmızı çiçeğin kilosu ise 60 bin TL’den satılıyor. Kozmetik sektöründe kullanılan sarı çiçeğin fiyatı kırmızı çiçeğe göre biraz daha düşük, kırmızı çiçek ise gerçekten kilosu çok pahalı. 60 bin TL fiyatı olunca ve Isparta’da satılamayınca elimizde beklettik. Bu yıl ise Safranbolu ilçesine yolladık, satılınca biz de devam etme kararı verdik. Bu yıl da Safran çiçeğini yeniden ektik” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)