"Dünyanın en kötü hapishanesi" şöhretine sahipti: Diyarbakır Cezaevi için yeni adım

Türlü işkencelerle ismini duyurmuş olan Diyarbakır Cezaevi için yani bir yol haritası çıkarılıyor. 12 Eylül darbesinin öncesinde faaliyete sokulmuş ve yapılan işkenceler sebebiyle dünyanın en kötü şöhretine sahip olan on cezaevi içerisinde bulunan Diyarbakır Cezaevinin müzeye çevrilme kararını ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurması bekleniyor.

YAŞAM 17.10.2022, 09:25 18.10.2022, 09:06
"Dünyanın en kötü hapishanesi" şöhretine sahipti: Diyarbakır Cezaevi için yeni adım

Bartın'da gerçekleşen maden faciasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’a yapacağı ziyareti birkaç günlüğüne ertelemişti. Erdoğan'ın Diyarbakır gezisinde türlü işkencelerle adını duyurmuş olan ön Diyarbakır Cezaevinin müzeye çevrilme kararını dile getirmesi bekleniyor.

Cezaevi için son karara varıldı

Edinilen bilgilere göre, uzun bir süredir kültür merkezine ya da müzeye dönüştürülmesi için tartışmaları devam eden ve bu hususta belirli bir hazırlık aşamasına da geçilen Diyarbakır Cezaevi ile ilgili net karar alındı.

Erdoğan, Diyarbakır gezisinde açıklayacak

Bu kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır ziyareti esnasında duyuracaktı fakat Bartın'da meydana gelen maden felaketi sebebiyle bu gezi daha sonra bir tarihe ertelendi. Erdoğan'ın farklı bir tarih belirlemesi ve sonrasında Diyarbakır'a gitmesi ile bu kararı duyurması bekleniyor.

Müze kararının dile getirilmesinin ardından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, söz konusu yerin temsili anahtarını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'a takdim etmesi planlanıyor.

12 Eylül öncesinde açıldı

Cezaevinin koğuşlarının yer aldığı bölümler, ziyaretçilere burada yapılmış olan işkence ve insan hakları ihlallerini birebir yansıtacak şekilde oluşturulacak. Öte yandan, vatandaşlar son 20 sene içerisinde cezaevlerinin ne şekilde değişikliğe gittiğini, insan hakları manasında nereye kadar ulaşıldığını da görme imkanı elde edecek.

Diyarbakır Cezaevi'nin yer aldığı alan ve binalar oldukça büyük bir alana sahip olduğu için belirli bölümler konferans salonuna ya da gerekli alanlar için kullanıma açılacak.

Diyarbakır Cezaevi, 12 Eylül darbesinden meydana gelmeden birkaç ay öncesinde faaliyete alındı. Darbe ve sonrasında geçen aralıkta uygulanan işkenceler sebebiyle dünya üzerindeki en kötü şöhrete sahip olan on cezaevi içerisinde yer aldı. 1980-1984 seneleri arasında yapılan işkenceler sebebiyle 34 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi ise sakatlık yaşadı.

Kadınlara tecavüz edildi

Diyarbakır cezaevinde söz konusu yıllar arasında olanların anlattıkları ortaya çıkanların ne kadar korkunç olduğunu sözcüklerin bile ifade edemeyeceğini ortaya koyuyordu. Dışkı yedirme, elektrik vermenin en basit işkence şekli kabul gördüğü cezaevinde, birden fazla kadının da tecavüze uğradığı tahmin ediliyor.

“Buzdan camlar üzerinde yürütüldük”

O dönem cezaevinde olanlar içerisinde AK Partili eski Milletvekili Orhan Miroğlu da yer alıyor. Daha öncesinde başına gelenleri kamuoyuna anlatan Miroğlu, 2 sene süresinde suya temas etmediklerini, bahçede oluşan buzların kırıldıktan sonra cam halini aldığını ve kendilerinin çıplak bir şekilde bunların üstünde süründürüldüğünü aktarmıştı.

Yorumlar (0)