Dünyanın başka yerinde böyle yemek yapılmaz!

Buzulbilimci ve astrobiyolojist olan Cyprien Verseux, Antarktika'da bulunan Concordia İstasyonu'nda çalışıyor. Eksi 70 derece olan sıcaklıkta yemek yapan Verseux, birbirinden sıra dışı kareler yayınlıyor.

YAŞAM 06.01.2020, 11:48
Dünyanın başka yerinde böyle yemek yapılmaz!

Concordia İstasyonu'nun bulunduğu bölgeye, hava koşulları yüzünden 9 ay boyunca hiçbir araç istasyona ulaşamıyor. İstasyonda çalışan 13 kişilik bir ekip olduğunu belirten Verseux, çalışanlar arasında teknisyen, bilim insanları, aşçı ve doktorlar olduğunu yazdı.

İstasyonun kurulu bulunduğu bölgede çalışan personel, oksijen yoksunluğu ve çöl manzarası nedeniyle kendilerini başka bir gezegende hissettiklerini söylüyor.

Eğlenmek için yemek yapıyor

Cyprien Verseux, bölgede yaşanan zor koşullara renk katmak amacıyla dışarı çıkarak yemek hazırlıyor. Hazırladığı yemekleri fotoğraflayan Cyprien Verseux, birbirinden renkli karelere imza atıyor.

Adeta yer çekimi yokmuş gibi görünen fotoğraflar, Antarktika'daki hava sıcaklığının seviyesini gözler önüne seriyor.

Şartlar zorlu

Kış aylarında hava sıcaklığının eksi 80 derecenin de altına düştüğü Antarktika, dünya üzerindeki en soğuk yer. Güneşin 3 ay aranın ardından ağustos ayında görüldüğü bölgede hem havanın çok kuru hem de oksijen seviyesinin çok düşük olduğu kaydedildi.

Cyprien Verseux, tuttuğu blogda, kışın başında taze yiyeceklerin tükendiğini, şubattan kasıma kadar başka bir kaynak olmadığı için sadece dondurulmuş yiyecekler yediklerini ifade ediyor. İstasyonda bulunan yiyecekler donmamaları için özel kaplarda saklanıyor.

Yaşam koşulları anlamında oldukça zor bir bölge olsa da Concordia, astronomi ve insan fizyolojisi gibi alanlarda çalışan pek çok araştırmacının dikkatini çekiyor.

Orada yürütülen çalışmalarda amaç, insanlığın Concordia'ya benzer şartlara sahip olan Ay ve Mars'a adaptasyonunun nasıl olacağını anlamaya çalışmak.

Yorumlar (0)