Dünyanın Atatürk için söylediği unutulmaz sözler

Atatürk'ün ebediyete intikalinin 82'nci yılında Mustafa Kemal Atatürk'ü sadece bizler değil, bütün dünya saygıyla anıyor.

DÜNYA 10.11.2020, 07:25 10.11.2020, 10:45
Dünyanın Atatürk için söylediği unutulmaz sözler

Mustafa Kemal Atatürk, eşi benzeri olmayan bir devlet insanıydı. Özgür düzene tahammül edemeyen diktatörlerin başaramadığı işler başardı. Güçlü bir toplum yarattı ve insanlara verdiği güvenle bütün dünyanın ona inanmasını sağladı. İşte, dünyanın Atatürk için söylediği sözler; 

Müzeyyen Senar

Müzeyyen Senar şöyle anlatır: “Nubar Tekyay ‘Hadi kızım hazırlan, Mustafa Kemal Paşa seni dinlemek istiyormuş, Dolmabahçe Sarayı'na gidiyoruz.'dedi. Yüzüm kül olmuş, olduğum yere çökmüşüm. O büyük adam beni çağırıyor, ona şarkı söyleyeceğim. Onu gördüğüm andan itibaren sesim çıkmaz, rezil olurum diye düşündüm. Sanki bana bir asır gibi gelen hazırlık ve yolculuktan sonra saraya vardık. Yaveri takip ederek içeri girdik. Masanın kurulduğu salona girdiğim anda Atatürk'ü gördüm ve dizlerimin bağı çözüldü. ‘Gel kızım, buraya, yanıma otur' dediği anda bayılabilirdim. Saz arkadaşlarımı görünce sevindim.” dedi Müzeyyen Senar.

Albert Einstein

Prof. Dr. Münir Ülgür, "İTÜ tarafından General Electric'te eğitim çalışması yapmak üzere 1948'de ABD'ye gönderildim. Philadelphia'da çalışıyordum ve Einstein'ın da Princeton Üniversitesi'nde olduğunu biliyordum. Einstein ile görüşmeyi istiyordum ama bunun gerçekleşebileceğine de çok ihtimal veremiyordum. 1949 yılında bir gün üniversitedeki sekreterine telefon ettim ve görüşme isteğimi bildirdim. Hiç beklemediğim bir şekilde hemen cevap geldi ve Einstein'ın beni beklediği bildirildi. Bizi hemen kabul etmesinin nedeni, benim Atatürk'ün bir evladı olmamdı. Konuşmalarımız sırasında Atatürk'ü kastederek 'Siz biliyor musunuz, dünyanın en büyük liderine sahipsiniz' dedi. 

Adolf Hitler (Avusturya doğumlu Alman politikacı ve demagog, 20. yüzyılın en ünlü diktatörü)

"Türkiye Büyük Meclisi’ne ve Türk halkına, Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkanı Atatürk’ün ölümü üzerine en derin üzüntülerimi bildiriyorum. Büyük bir asker, dahi devlet adamı ve tarihi bir şahsiyet kayboldu. Yeni Türkiye Cumhuriyeti ile nesilden nesile devam edecek büyük bir anıt oluşturdu."

Barack Obama (2009-2017 Amerika Birleşik Devletleri Başkanı)

"Çünkü, kendisi tarihin şeklini değiştiren bir liderdir. Ama Atatürk'ün yaşamına ait en büyük anıt, hiçbir şekilde taştan ya da mermerden inşa edilemez. Kendisinin bıraktığı en büyük miras, Türkiye'nin canlı, laik demokrasisidir. Ve bu Meclis de bunun devamını sağlamaktadır bugün."

Cemal Süreya (yazar ve şair)

"Mustafa Kemal bir temeldir. Bir yöndür. Yapılmış, her şeyi bitmiş bir bina değildir. Onu ancak devam ettirerek, sürdürerek sevebiliriz. Kendisine yeni şeyler, yeni değerler ekleyerek sevebiliriz. Yalnız yüreğimizle değil, aklımızla da sevelim. Mustafa Kemal en büyük zaferini o zaman kazanmış olacak."

Mahzuni Şerif (Türk halk ozanı/ Aşık)

Bir daha gel, gel Samsun'dan,
Sarı saçlım, mavi gözlüm
Nerde, nerde, nerdesin dost?

Vladimir Lenin (Rus sosyalist devrimci ve politikacı)

Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, bundan tam 99 yıl önce 26 Nisan 1920’de Sovyetler Birliği kurucusu Vladimir İlyiç Ulyanov Lenin’e yazdığı bir mektupta şunlar yazılıydı;

 “Emperyalist hükümetler aleyhine harekâtı ve bunların tahakküm ve esareti altında bulunan mazlum insanların kurtuluşu gayesini hedefleyen Bolşevik Ruslarla mesai ve harekat birliğini kabul ediyoruz. Evvela, milli topraklarımızı işgal altında bulunduran emperyalist kuvvetleri kovmak ve gelecekte emperyalizm aleyhine vuku bulacak ortak mücadelelerimiz için dahili kuvvetlerimizi şekillendirmek üzere, şimdilik ilk taksit olarak beş milyon altının ve kararlaştırılacak miktarda cephane ve diğer fenni harp vasıtaları ve sıhhi malzemenin ve yalnız Doğu’da harekât icra edecek olan kuvvetler için erzakın, Rus Sovyetler Cumhuriyeti’nce temini rica olunur.” (Atatürk’ün Bütün Eserleri, C. 8, 2. Baskı, Kaynak Yayınları, İstanbul, 2004, s.114). Böylelikle, 1914’te Osmanlı Donanması’nın (Alman savaş gemisi Yavuz) topa tuttuğu Rus limanı Novorossisk, sadece 6 yıl sonra, 1920’de İnebolu’ya silah ve cephane gönderiyordu.

Lenin "Mustafa Kemal sosyalist değildi. Fakat görülüyor ki iyi bir teşkilatçı, yüksek anlayışlı, ilerici, iyi düşünceli ve akıllı bir önderdir. O, soygunculara karşı bir kurtuluş savaşı yapıyor. Emperyalistlerin gururunu kıracağına ve Sultanı da yaranıyla birlikte alt edeceğine inanıyorum." diyerek de Atatürk ile ilgili düşüncelerini belirtmiştir.

Winston Churchill (1940-1945 arası İngiltere Başbakanı)

"Savaş sırasında Türkiye’yi kurtaran ve Türk halkını dirilten Atatürk’ün ölümü sadece ülkesi için bir kayıp değil aynı zamanda Avrupa için de büyük bir kayıp. Tüm sınıflardan insanların döktüğü samimi gözyaşları, bu büyük insanın yani  modern Türkiye'nin Babası'nın gerçek yansımasından başka bir şey değildir." (1938)

John F. KENNEDY (1961-1963 arası Amerika Birleşik Devletleri Başkanı)

"Atatürk bu yüzyılın büyük insanlarından birinin tarihi başarılarını, Türk halkına ilham veren liderliğini, modern dünyanın ileri görüşlü anlayışını ve bir askeri lider olarak kudret ve yüksek cesaretini hatırlatmaktadır. Çöküntü halinde bulunan bir imparatorluktan özgür Türkiye'nin doğması, yeni Türkiye'nin özgürlük ve bağımsızlığını şerefli bir şekilde ilan etmesi ve o zamandan beri koruması, Atatürk'ün Türk halkının işidir. Şüphesiz ki, Türkiye'de giriştiği derin ve geniş inkılaplar kadar bir kitlenin kendisine olan güvenini daha başarı ile gösteren bir örnek yoktur."

Franklin D. ROOSEVELT (Amerika Birleşik Devletler Başkanı)

"Sovyet Rusya Hariciye Nazırı Litvinof ile görüşürken kendisine onun fikrince bütün Avrupa'nın en kıymetli ve en ziyade dikkate değer devlet adamının kim olduğunu sordum. Bana Avrupa'nın en kıymetli devlet adamının Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal olduğunu söyledi."

Safiye Ayla (Sanatçı/ Türk Sanat Müziği yorumcusu)

"1936 yılıydı... O zamanki İngiliz Kralı VII. Edward adıyla tahta çıkmış, sonra da bir yatla Akdeniz'e açılmıştı. Yanında şimdiki eşi Madam Simpson vardı. İstanbul'a geldiler, Atatük'e misafir oldular. Mevsim yazdı. Florya'daki Deniz Köşkü misafirlere verildi. Atatürk köşkü bıraktı, onun karşısındaki küçük evlerden birine geçti. Bir gün bu küçük evde birkaç kişi toplanmıştık. Yanımızda yaverleri ve Kılıç Ali Paşa vardı. Atatürk karşısındaki büyük Deniz Köşkü'ne baktı, baktı, sonra Kılıç Ali'ye döndü: 'Bana burayı verseydiniz daha memnun olurdum. İşte iki odalı bir ev bana yetiyor. Bir devlet reisinin muhakkak büyük binalarda, saraylarda yaşaması gerekmez. Türkiye halkı ev, ocak bulamazken bizim saraylarda oturmamız yakışık almaz. Kendimizden önce yurdumuzun insanlarını düşünmeliyiz' dedi."

Bill Clinton (1993-2001 arası Amerika Birleşik Devletleri Başkanı)

"Atatürk’ün bu milenyumun en büyük devlet insanı olduğundan şüphem yok, çünkü o, yılın değil, yüzyılın lideri olmayı başaran tek lider." 

 Charles de Gaulle (Fransız asker ve siyasetçi)

"Türk tarihi, Batı ve Avrupa tarihi ile bağlantılıdır. Atatürk’ün çabaları bunu mümkün kıldı. ”

Bedia Muvahhit (oyuncu)

"Atatürk tiyatroyu çok severdi. Türk kadınlarının bu sanatta ilerlemesi bilhassa onun himayesiyle olmuştur. Bunun en büyük şahidi benim hayatımdır. Sahne alemine girmemi ısrarla istemiş, beni teşvik etmiş; bana cesaret ve kuvvet vermiştir. Ben bugün eğer memlekette bir varlık olabildimse bunu onun teşvikine borçluyum. Bir akşam Ankara'da köşkte kendi tasarladığı küçük bir piyesi ve rollerini söyleyip bize yazdırdı. Ben Vasfi Rıza, Hüseyin Kemal ve Hazım Beyler'le beraber o gece huzurunda ezberleyip hemen oynadık. Bu olay hayatımın Atatürk'le ilgili en güzel hatırasıdır."

Yorumlar (0)