Dünyada bir benzeri olmayan köy: Ambarköy

Samsun'un Ladik ilçesinde vatandaşlar tarafından hibe edilen ambarlarla inşa edilen ve dünyada bir benzerinin olmadığı belirtilen Ambarköy Açık Hava Müzesi, ziyaretçilerini ağırlıyor.

YAŞAM 05.07.2021, 16:38 06.07.2021, 16:23
Dünyada bir benzeri olmayan köy: Ambarköy

Ladik Kaymakamlığı, köylerde tahıl saklamak üzere 17, 18 ve 19. yüzyılda inşa edilen ahşap ambarlar ile bu yapıları korumak ve sonraki nesillere taşımak için 2010 senesinde bir proje başlattı.

22 ahşap ambar ile inşa edildi

Birçoğu yıkılmak ve yakılmak üzereyken vatandaşlar tarafından hibeyle toplanan 22 ahşap ambar ile Ambarköy Açık Hava Müzesi inşa edildi.

Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin yaşatıldığı Ambarköy'de bulunan ambarlarda, Hazreti Süleyman'ın mührünü temsilen bir simge de bulunuyor.

Köy kültürünü Ambarköy’de yansıtması için vatandaşların hibe ettiği ahşap evler ile 300 senelik ahşap cami ve değirmen aslına uygun bir şekilde inşa edildi.

Ambarköy’de, içinden akan deresi, gölü, seyir kulesi, su değirmeni, ahşap ve zincirli köprüleri, ahşap çocuk oyun parkı, külliyesi ile birlikte doğal yaşam doğal bir şekilde yansıtılıyor.

Ayrıca köyde insanların geçmişte gündelik hayatlarında kullandıkları fakat bugün yalnızca hatıralarında kaldığı tarihi eser, eşyalar ve aletler sergileniyor.

Ziyaretçilerini tarihe yolculuğa çıkarıyor

Açık hava müzesi konseptli Ambarköy, gelen ziyaretçilerini tarihe yolculuğa çıkarıyor.

Geçen sene Ladik Belediyesi'ne devri gerçekleştirilen Ambarköy Açık Hava Müzesi, eksikleri tamamlanmasının ardından turizme kazandırıldı.

Ladik Belediye Başkanı Nurhan Y. Özel, Akdağ'ın eteklerinde kurulan Ladik'in, 850 rakımlı bir ilçe olduğunu belirtti. 7 bin yıllık geçmişe sahip bir ilçe olduğuna dikkat çeken Özel, "Böyle bir niteliğe sahip olması sebebiyle kültürü, doğal yapısı ve tarihinin gelecek nesillere aktarılması önem kazanıyor. Tarihi İpek Yolu'nun kesişme noktasında olması sebebiyle pek çok medeniyetin burada yaşamasına da ayrıca vesile olmuştur. 10 km’lik alan içinde kayak tesisi, termal tesisleri ve gölü bulunan ilçenin ekonomisi, bu üç temel unsurun üzerinde durmaya çalışıyor" sözlerini kullandı.

Ambarköy'ün inşasına köylülerin önemli bir destek verdiğine vurgu yapan Özel, sözlerine şöyle devam etti:

"Buradaki bütün ambarları köylerimizden tek tek topladık. Çoğunluğu atıl duruma gelmiş, yıkılmak ve yakılmak üzere olan ambarlardı. Vatandaşların kullanmaya devam ettiği ambarlar da içerisinde mevcuttu. Bu bağlamda burada beraberlik ruhu var. Yakılmak için toplanan ambarlardan bir açık hava müzesi inşa ettik"

Ambarköy'ün bir geri dönüşüm hikayesinin de olduğunu vurgulayan Özel, "Her ambarın farklı bir hikayesi var. Onları yaşatmanın keyfini biz burada yaşıyoruz. Ladik bir turizm alanı ve buraya Ambarköy'ü de dahil etmenin mutluluğu içindeyiz" sözlerini kullandı.

Yıkılmak üzere olan bir ahşap camiyi kurtardıklarını belirten Özel, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Kerestelerinin yakılması için ahşap cami fırına verilmiş. Daha sonra satın alıp gerçeğine uygun bir biçimde tekrar inşa ettik. 300 yıllık bir geleneği devam ettirmenin huzuru içindeyiz. Ambarlar dışında 2 ahşap ev, bir serender ve bir ahşap okul getirerek bu alanı oluşturduk"

Ladik'in gelenek ve göreneklerini yaşatmaya devam etmeyi amaçladıklarını kaydeden Özel, "Ambarköy, gelin ve damatların fotoğraf çekim stüdyosu haline geldi. Çevrede bulunan illerden yerli turistler gelse de burada artık yabancı turistleri ağırlayacak imkanlarımız da ortaya çıktı. Bundan sonra Ambarköy, turizme büyük katkı sağlayacak" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)