Dünya Bankası onayladı! Türkiye'ye 449 milyon dolarlık kredi çıktı!

Bulunduğu iklim kuşağı nedeniyle Türkiye'de doğal afet riskinin yüksek olduğunu bildiren Dünya Bankası, 449 milyon dolarlık krediyi onayladı. TEFWER adı verilen proje kapsamında Türkiye'de doğal afetler nedeniyle hasar gören binalar, daha güçlü şekilde yeniden inşa edilecek.

YAŞAM 30.06.2022, 12:48 Hakan Öksüz
Dünya Bankası onayladı! Türkiye'ye 449 milyon dolarlık kredi çıktı!

Son zamanlarda Batı Karadeniz'de yaşanan şiddetli yağışlar, su baskını ve sel felaketlerini de beraberinde getirdi. Kuvvetli yağışlar nedeniyle çok sayıda ev ve iş yerini su bastı, meydana gelen toprak kaymaları nedeniyle bazı yollar trafiğe kapandı. 

Zarar gören bölgedeki yapılar, daha güçlü şekilde inşa edilecek!

Türkiye'de yaşanan doğal afetler sonrasında harekete geçen Dünya Bankası, kentlerin daha dayanıklı yapılardan oluşması için bir bütçe çıkarıldığını duyurdu. Buna göre afet nedeniyle zarar gören bölgelerin yeniden inşa edilmesi ve sıfırdan kurulacak yeni yapıların her türlü doğal afete karşı daha dayanıklı olması için Türkiye'ye 449 milyon dolarlık yardımın yapılacağı kaydedildi.

Doğal afetlerden dolayı zarar gören yapıların inşa edilmesi için verilecek kredinin, Türkiye Deprem, Sel ve Orman Yangını Acil Durum Yeniden İnşa Projesi (TEFWER) kapsamında sunulacağı aktarıldı. Verilecek kredi sayesinde yapılacak güçlendirme ve yeniden onarım çalışmaları, doğa afetlere karşı daha sağlam kentlerin oluşturulmasına katkı sağlayacak.

Yapılar, çevreyle uyumlu hale getirilecek!

Edinilen bilgilere göre en az 8 milyon vatandaş, söz konusu krediden direkt olarak yararlanacak. Belediyelerin acil müdahale kapasitesi de artırılacak. Bu kapasiteden 17 milyon vatandaş faydalanacak. Proje kapsamında yeniden inşa edilecek yapıların hem daha dayanıklı hem de doğayla daha fazla uyum içinde olacağı kaydedildi. Çevrenin korunmasının, önem listesinde üst sıralarda yer aldığı ifade edildi.

Auguste Kouame: "Türkiye'de doğal afet riski yüksek"

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame, söz konusu projeye ilişkin görüşlerini aktardı. Türkiye'nin jeofiziksel yapısından dolayı doğa afet riskinin yüksek olduğunu kaydeden Kouame, "Öte yandan iklim değişikliğinin en fazla etkilediği ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu söylemek gerekir." dedi.

"Olası can kayıplarının önüne geçilecek"

Projenin liderlerinden olan Alanna Leigh Simpson, Türkiye'nin Orta Kuşak'ta yer alması nedeniyle iklim değişikliğinden yüksek oranda etkilendiğini belirtti. Simpson, "Türkiye, gelecek yıllarda su kıtlığı tehlikesiyle daha fazla karşı karşıya alacak. Ülke, aşırı sıcak ve soğuk hava dalgalarının kesiştiği bir bölgede bulunuyor. Bu nedenle Türkiye'de sel, heyelan ve fırtına gibi doğal afetlerin her geçen yıl daha da artacağını tahmin ediyoruz. Yapıların kuvvetlendirilmesi ve kentlerin daha güçlü hale getirilmesi, olası can kayıplarının önüne geçecektir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)