Düğündeki çocuğu kobra mı öldürdü?

Antalya'da düğünde fenalaşarak hayatını kaybeden 12 yaşındaki çocuğun vücudunda yılan ısırığına benzeyen küçük izler tespit edildi.

YAŞAM 13.07.2020, 15:23
Düğündeki çocuğu kobra mı öldürdü?

Ailesiyle birlikte Antalya ilinin Kaş ilçesine bağlı Yeşilköy Mahallesi'ndeki düğüne giden 12 yaşındaki Hamza Ediz Sertel düğünde fenalaşmış, kısa süre sonra hayatını kaybetmişti. Hamza Ediz Sertel’in otopsisinde yılan ısırığına benzer küçük izlere rastlandığı bildirildi.

12 yaşındaki Hamza Ediz Sertel'in Antalya Adli Tıp Kurumunda yapılan ön otopsisi tamamlandı. Ön otopsideki ilk bulgulara göre, Hamza Ediz Sertel'in vücudunda yılan ısırığına benzer küçük izlere rastlandı.

Çocuğun kesin ölüm nedeninin tespiti için detaylı otopsi yapılacak. Bunun için 12 yaşındaki çocuğun cesedinden alınan örnekler Ankara Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığına gönderildi.

Gazetecilere açıklama yapan Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Göksu, Türkiye'de yaygın olarak engerek türü zehirli yılanların görüldüğünü, sadece Şanlıurfa'daki küçük bir alanda da kobra yılanlarına dahi rastlandığını hatırlattı.

Zehirli yılanların ısırdıkları deride doku reaksiyonu oluşturduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Göksu, yılanların ısırdıkları yerde ciddi şişme ve ağrı oluşturduklarını, pıhtılaşma sistemine hasar verdiklerini, bunun da kanama tablosu ortaya çıkarabildiğini ifade etti.

Yetişkinlerde tablonun biraz daha yavaş seyirli olabildiğini de ifade eden Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Göksu, çocuklarda biraz daha ölümcül olduğunu ve bu hastalara anti serum tedavisi uyguladıklarını dile getirdi.

Yılan ısırığında ne yapılmalı?

“Yılan soktuğunda ne yapılmalı?” sorusunda akla ilk gelen cevap “yılanın ısırdığı yeri emmek”. Bu bilgi son derece yanlış. “Yılanın ısırdığı yeni emerek zehrini yere tükürün” tavsiyesinin tamamen yanlış olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Göksu, yılan ısırıklarının yüzde 25'inin kuru ısırık olduğunu, sadece ısırıp zehir zerk etmediklerini kaydetti.

Yılanı hastaneye götürmek doğru mu?

Kişiyi soktuğu değerlendirilen yılanın yakalanarak hastaneye götürülmesinin de hiçbir faydası bulunmuyor. Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Göksu, yılanı yakalamaya çalışmanın ikinci bir yaralanmaya sebep olduğunu belirterek, ısırılan bölgenin kalp hizasının üzerinde tutulması ve hızlıca sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğini vurguluyor.

Yorumlar (0)