Düğünde takılan altınlara sınırlama

Batman'da kanaat önderleri, muhtarlar ve imamlar, evlenecek olan çiftleri ekonomik yönden zorlayacak miktarda takı talep edilmemesi hususunda karar aldı.

YAŞAM 28.11.2021, 19:05
Düğünde takılan altınlara sınırlama

Kozluk ilçesinde bulunan bir tesiste Bekiran ailesinin girişimiyle toplanan kanaat önderleri, muhtarlar ve imamlar, evlenecek olan gençlerin ve ailelerinin zor duruma düşmesini, gençlerin takı talebi ile evliliği ileri tarihe ertelemesini veyahut evlilikten vazgeçmesini önlemek için makul miktarı belirledi.

İmza atılan karar doğrultusunda, talep edilen takı 80 gramı geçemeyecek, düğünlerde de takı töreni yapılmayacak. Karara riayet etmeyenlerin düğünlerine katılım olmayacak.

"Gelinler kuaföre gitmeyecek"

Bekira Köyü Dernek Başkanı Mehmet Şah Arzık, basın mensuplarına günümüzde düğün yapmanın çok büyük meblağlara, ekonomik sıkıntı yaşanmasına ve zaman zaman borçlara neden olduğunu ifade etti.

Ailelerin evlilikten kaçtığını veyahut düğünü ertelediğini söyleyen Arzık, şöyle konuştu:

"Düğün maliyetleri 400 bin lirayı buldu. Buna daha fazla kayıtsız kalamadık. Bu doğrultuda, şerbet töreni ayrı bir zamanda ve ayrı bir mekanda yapılmayacak, nişanın takıldığı gün yapılacak. Kına gecesi tek bir evde yapılacak. İmkanlara göre geline gelinlik ve şerbetlik yerine yöresel kıyafetler giydirilecek. Gelin kuaföre gitmeyecek, evde süslenecek. Düğünler ev önünde veyahut köy meydanında yapılacak. Düğünlerde takı töreni yapılamayacak."

"Düğünlerine kimse gitmeyecek"

Arzık, bu kararla birlikte gençlerin önünün açıldığını ifade ederek, "Toplantımızdaki ana husus büyük külfete neden olan kız isteme esnasında talep edilen altın miktarıdır." diye konuştu. 

Arzık, gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından talep edilen altının 80 gramı geçmeyecek şekilde olması yönünde karar aldıklarını söyledi.

Arzık, "Kararımıza uymayanların düğününe gidilmeyecek. Bir başka problemimiz ise taziye yemekleri. Bu yemeklerin de kaldırılması, taziyelerin aynı mekanda ve 3 gün boyunca yapılmasına karar verdik." dedi. 

Yorumlar (0)