DSÖ'nün kadına yönelik şiddet raporu: "Her 3 kadından 1'i şiddete uğruyor"

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan çalışma ve yayınlanan rapora göre pandemi, kadına yönelik şiddeti arttırdı.

YAŞAM 10.03.2021, 09:36 10.03.2021, 14:41
DSÖ'nün kadına yönelik şiddet raporu: "Her 3 kadından 1'i şiddete uğruyor"

Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Miller adına yürütülen çalışmada, 2000 yılından 2018’e kadar olan verilerden hareketle “kadına şiddet” ile ilgili önemli veriler yayınlandı. 158 ülkeden 15 yaş ve üstü kadın ve kız çocuklarının verilerine dayanan çalışmayla ilgi Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü T.A.Ghebreyesus, bir basın toplantısı düzenledi.

“Dünya genelinde 3 kadından 1’i”

Yayınlanan raporda kadına yönelik şiddet ile ilgili durumun vahameti gözler önüne serildi. Rapora göre dünya genelinde yaklaşık 736 milyon kadın, yani her 3 kadından 1’i, partneri ya da partneri olmayan biri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete uğruyor. Ayrıca 641 milyon kadının yakın partner tarafından gerçekleşen şiddete uğradığı belirtilerek, bunun kadınlara karşı en yaygın şiddet türü olduğu ifade edildi.

“Pandemi, şiddeti daha da artırdı”

DSÖ Genel Direktörü, koronavirüs pandemisinin kadına yönelik şiddet oranını da daha arttırdığını belirtirken “Kadınlara yönelik şiddet her ülkede ve kültürde endemiktir, milyonlarca kadına ve ailelerine zarar verir ve koronavirüs salgınıyla daha da kötüleşmiştir.” ifadelerini kullandı.

“Okyanusya, Güney Asya ve Sahra Altı Afrika”

Kadına yönelik şiddet ile ilgili şiddetin bölgelere göre oranlarının da yayınlandığı raporda, Okyanusya, Güney Asya ve Sahra Altı Afrika, yüzde 33 ile yüzde 51 arasında değişen oranla yakın partner şiddetinin en yaygın olduğu bölgeler olarak göze çarpıyor. 15-49 yaş arası kadınlara yönelik verilerden hareketle, bu tür şiddetin en düşük çıktığı bölgeler ise yüzde 16 ile yüzde 23 arasında değişen oranla Avrupa oldu. Avrupa’yı yüzde 18 ile Orta Asya, yüzde 20 ile Doğu Asya takip ediyor.


 

Yorumlar (0)