Dolandırıcıların yeni taktiği şaşkına çevirdi! Binlerce TL'lik parçayı ışık hızında çalıyorlar!

Ankara’da ikinci el alım-satım web sitesindeki araçları gözüne kestiren bir dolandırıcılık şebekesi pes dedirtti. Temiz ikinci el otomobillerin yedek parçalarını çalan yeni dolandırıcılık şebekesinin taktiği şaşırttı. Şebekenin alıcı gibi hareket edip test sürüşüne çıkardıkları otomobillerin fiyatı 8 ila 10 bin lira arasında değişen katalizörünü 7 dakikada çalarak yerine 100 TL’lik yan sanayi ürün taktığı aktarıldı. 

YAŞAM 05.09.2022, 11:49 05.09.2022, 12:05
Dolandırıcıların yeni taktiği şaşkına çevirdi! Binlerce TL'lik parçayı ışık hızında çalıyorlar!

Ankara’da ikinci el alım-satım sitesi yoluyla gözüne kestirdikleri ikinci el araçların 8 bin liralık katalizörünü 7 dakikada çalarak yerine 100 TL’lik yan sanayi ürün takan yeni dolandırıcılık şebekesi duyanları şaşkına çevirdi. 

Aracın değerli parçalarını 7 dakikada çalıyorlar

Bu yeni şebeke, ilk başta ikinci el alım-satım üzerine hizmet sunan internet sitesine girerek, önceden belirledikleri marka ve model otomobillerin fiyatlarını yüksekten düşüğe doğru filtreliyor. Daha sonra dolandırıcılar, ilk 10 otomobilin sahibi tek tek arayarak aracı beğendiklerini, alıcı olduklarını ve buluşmak istediklerini aktarıyor. Aracın sahibi ile Etimesgut’a bağlı bir sanayi sitesinde, öncesinde tespit ettikleri bir motorcuda buluşuyor.

Test sürüşü yalanıyla ışık hızında hırsızlık

Şebekenin bir üyesi araç sahibini burada oyalamak hedefiyle sohbet açarak ve ikramla vakit geçiriyor. O sırada ise şebekenin bir diğer üyesi aracı test sürüşüne çıkarmak istediği yalanıyla hızlıca durumun farkında olan egzozcuya götürüyor. Burada egzozcu 7 dakikada 2000 model otomobillerde ikinci eli 8 bin TL ile 10 bin TL arasında değişen "katalizör" parçasını söküp yerine 100 TL’lik yan sanayi ürün kaynaklıyor. Ardından dolandırıcılar, otomobil sahibi ile ciddi alıcı olduklarına dikkat çekerek pazarlık yapıp helalleştikten sonra sonraki gün satış için noterde buluşmak amacıyla araç sahibine söz veriyor. 1 gün sonra satış için arayan otomobil sahibine “Babaannem öldü, şehir dışına çıkmam lazım” gibi bir yalan ile işin içinden sıyrılıyorlar.

“1 günde katalizörü sökülmüş 6 araç geldi”

Ankara’da son 2 haftadır yaygın bir biçimde yapılan söz konusu dolandırıcılığı ele alan Oto Ekspertiz Uzmanı Ahmet Coşkun Özata, iki haftada bu dolandırıcılığın arttığını ve yalnızca bir günde kendisine katalizörü sökülmüş 6 tane araç geldiğini aktardı. Mağdur Avukat Atılgan Doğan, 66 yaşındaki Salih Doğan ve ekspertiz uzmanı Özata’nın ortak açıklaması ise vatandaşların otomobil alırken de satarken de bir saniye olsun araçlarının başından ayrılmamaları oldu.

“Elimizi verdik, kolumuzu kaptırdık”

Bu dolandırıcılık şebekesinin mağdur ettiği kişilerden biri olan 10 yıllık avukat Atılgan Doğan, 2000 model Alman markası otomobilini internet sitesi üzerinde ilana koyduktan 1 hafta sonra bir kişinin aradığını söyleyerek, “Oldukça kararlıydı. Fakat fiyatta pazarlık yapmadı. Şaşmaz Oto Sanayi’de bir yere çağırdılar beni. Oraya gittiğimizde tedirgin tavırları vardı. Çoğu usta olan 3-4 kişilik kalabalık bir grup vardı. Çay içmeye çağırdılar. İkramda bulundular. Bizi lafa tutup otomobili arka tarafa götürdüler. Araca baktılar. Hatta ben otomobili niye götürüyorsunuz dediğimde aracın motoruna ve kaportasına bakacağız dediler. Ben de inandım. Satıcıyım, bu sebeple fiyatta da anlaştık. 20-25 dakika otomobil ortadan kaybolunca şüphelendim. ‘Otomobilim nerede? Gelmesi gerekiyor’ deyince ‘Zaten ben alıcıyım, fiyatta da anlaştık. Elini ver’ dedi. Elimizi verdik, kolumuzu kaptırdık. Bir gün sonra notere davet ettiler. ‘Tamam, 1 gün sonra anlaşırız. Kaporaya da gerek yok’ sözleriyle cevap verdim. 20 dakika sonra aracım geldi. Tokalaştık, helalleştik. Bir gün sonra aradılar, ‘Babaannem öldü. Aracı alamıyorum, hakkını helal et’ dediler” şeklinde konuştu.

“Suç duyurusunda bulunacağım”

Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ardından öğrendik ki tüm Ankara’daki bu şekilde orijinal otomobilleri arayıp katalizör denen ve yüksek fiyata satılabilen yedek parçayı bu yolla dolandırıcılık yaparak çaldıkları tespit edildi. Şu an otomobilin eksperini yaptırdık. Çalındığı ortaya çıktı. Katalizörü çalıp 2 gün önce kaynak yapmışlar. Katalizör de yüksek fiyata satılan, diğer otomobillerde kullanılabilen, içindeki tozlar sebebiyle çalındığını öğrendim. Suç duyurusunda bulunacağım. Şikayetçi olacağım. Şahsın ismi, adresi ve fotoğrafı var. Ustaların da bilgileri var. Nerede değiştirdiğini de biliyorum. Bütün işlemleri başlatıyorum.”

Doğan, ünlü bir ilan sitesinde en yüksek fiyatları araçları yüksekten düşüğe doğru sıralayıp dolandırıcılık yaptıklarını öne sürerek, “Bu yolla dolandırılan diğer arkadaşlar bana ulaştı. Aynı şekilde onlarca kişinin katalizörü çalındığı için bana ulaşıldı. Grup şeklinde biz de ekspertizde buluştuk. Dolandırılan kişiler olarak hepimiz buraya geldik” sözlerini kullandı.

“Aracım, kanserden vefat eden babama ait”

Dolandırıcılık olayı sebebiyle çok kızgın olduğunu söyleyen avukat Doğan, “Bu tavrım yüzünden elimden gelen her şeyi yapacağım. Çünkü otomobilimin manevi değeri çok fazlaydı. Kanserden yaşamını yitiren babama ait otomobilim. Temizdi. Satmak gibi bir düşüncem yoktu. Satmaya karar verdim fakat yanlış yapmışız. Bu işin peşini bırakmayacağım” sözlerini kullandı. 

“Katalizörün fiyatı 100-150 bin arasında değişiyor”

Atılgan Doğan, vatandaşlara şu uyarıyı yaptı:

“İnsanlar akıllı olsunlar. Mutlaka eksperde bir araya gelsinler. Hatta gerekiyorsa adı bilinen, kaliteli ekspere gidip satışı orada yapsınlar. Sakın ola ki adı cismi belli olmayan yerlere gitmesinler. Hatta yüksek fiyatlı araçlarda bu katalizörün fiyatının 100 bin ile 150 bin TL arasında değiştiğini öğrendim. Bu işin devamının geleceğini tahmin ediyorum. Dikkat etsinler.”

“Araba satacaksanız, başından ayrılmayın”

Dolandırıcılık şebekesinin mağdur ettiği bir diğer kişi olan 66 yaşındaki Salih Özgü, mağdur Atılgan Doğan’ın yaşadıklarının aynısının başına geldiğini söyleyerek, mağduriyetini şu şekilde ifade etti:

“Gelip baktılar. ‘Yarın dükkana gelin bakalım’ dediler. Ben de dükkanına gittim. Ustasına teslim etti, ‘Hadi bir git motoru göster’ dediler. Ben de ‘Ben de geleyim dedim. ‘Yok gelin hocam sohbet edelim’ diyerek beni oyaladılar. Ben de onlara güvendim. Daha sonra gittiler, biraz da uzun sürdü. Sonra eve geldik. Otomobilim hala bir internet sitesinde ilanda olduğu için farklı birisi de aradı. O da egzozcuymuş. ‘Sizin arabanız orijinal, alman malı. Lütfen getirin katalizörünü alayım, yenisini takayım, 4 bin lira üstüne vereyim’ dedi. Ben de öyle bir şeyin söz konusu olamayacağını aktardım. Sadece satıcı olduğumu ve farklı bir işle uğraşmayacağımı belirttim. Fakat içimize şüphe düştü. Sonraki gün baktık, ilgili egzozcu arkadaşlarla görüştük. Resmini çekip o arkadaşa gönderdik. ‘Hocam bu değişmiş’ yanıtını aldım. Orijinal katalizör sökülmüş, yan sanayi bir şey takmışlar. Burada hedef, arabanın orijinalliğini bozulmasıydı. Vatandaşlara bir uyarı yapmak istiyorum: Araba satacaksanız, lütfen başından ayrılmayın.”

“Son iki haftadır birçok şikayet aldık”

Dolandırıcılık şebekesinin işleyişine yönelik konuşan Ekspertiz Uzmanı Ahmet Coşkun Özata, Ankara’daki araç sahiplerine ilan siteleri üzerinden ulaşarak onları bir bölgeye çağırdıklarını belirterek, “Arabayı inceliyorlar. İncelemenin ardından ‘Araç ile yol testine çıkacağız, arabayı test etmemiz lazım’ diyorlar. Daha sonra dükkanlarına götürerek katalizörlerini söküyorlar. Son iki haftadır bununla ilgili şikayetler almaya başladık. Yaygın bir şekilde geliyor ama yalnızca bugün için 6 araç geldi. Müşteriler buna karşı evrak istiyor biz de bunun teminini sağlıyoruz” sözlerini kullandı. Bu dolandırıcılığın, sanayi sitelerinde tabelası olmayan tamirhanelerde yaşandığı bilgisini aktaran uzman Özata, “Aracı böyle yerlerde alacakmış gibi davet edip, alıcı ile satıcı buluştuğunda, ‘Siz çayınızı için, oturun. Aman abi kalkma, biz arabanın yol testine bakalım, gelelim’ diyerek aracı egzozcuya götürüp çok kısa bir sürede orayı kestirip, yan sanayi ürünle kaynaklatıp değiştiriyorlar” açıklamasını yaptı.

“Katalizör, 5-7 dakikada çalınabilir”

Dolandırıcıların niye özellikle katalizör parçasını çalmayı seçtiklerine yönelik de konuşan Özata, şunları söyledi:

“Katalizörü çalma nedenleri arasında içinde paladyum malzemesi bulunması var. Genelde bunlar 2-3 bin dolar arasında satışa çıkarılan ürünler. Bu sebeple orijinali çalıp yan sanayi ürünü yerine takıyorlar. Katalizörün çalınma nedenlerinden biri de aşırı derecede hızlı bir şekilde yapılabilecek bir iş olmasıdır. Bugün bir arabanın katalizörü 5 ya da 7 dakika arasında çalınıp yenisi takılabilir. Bugün katalizör almaya çalıştığınızda 2000 model ikinci el bir aracın katalizörü 8 bin lira civarında. Fakat sıfır, yüksek model otomobillerde ise 100 bin TL’nin üzerine kadar çıkabiliyor.”

Özata, vatandaşların araç satışı ve alışında aracının başından ayrılmaması yönünde uyarı yaparken, güvenli bölgelerde buluşmaları gerektiğine de vurgu yaptı.

Yorumlar (0)