Doğulu çocuklar açlık nedeniyle gelişemiyor!

Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi işbirliği ile yapılan Türkiye’de Okul Çağı Çocuklarında Büyümenin İzlenmesi (TOÇBİ) Araştırma Raporu ile Güneydoğu Anadolu’da yaşayan çocuklarda “kronik açlık” sebebiyle gelişme geriliği yaşadıklarını öne sürdü.

YAŞAM 19.01.2020, 14:59
Doğulu çocuklar açlık nedeniyle gelişemiyor!

Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi işbirliği ile yapılan Türkiye’de Okul Çağı Çocuklarında Büyümenin İzlenmesi (TOÇBİ) Araştırma Raporu’na göre Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’daki çocukların “kronik açlık” nedeniyle gelişme geriliği yaşıyor.

TBMM Obezite İle Mücadele Yöntemleri ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı; çocuklarda obezitenin batıda en çok görüldüğünü, Doğu ve Güneydoğu’da en az görüldüğünü, Doğu ve Güneydoğu’da açlık sorunun görüldüğünü açıkladı. TBMM Obezite İle Mücadele Yöntemleri ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyonu’na bilgi veren Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Doç. Dr. Nazan Yardım, “Çocuklar yetersiz besleniyor” dedi.

Erkek çocuklarında yüzde 6, kız çocuklarında yüzde 5,5

TOÇBİ Araştırma Raporu’na göre, kronik açlıktan dolayı Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki çocukların yüzde 3,5’i, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki çocukların yüzde 5,4’ü bodur (enine oranla kısa boylu) kaldılar. Batı bölgelerinde bu oran yüzde birin altına yaklaşırken Türkiye genelinde bu oranın ortalamasının yüzde 2 olduğu belirtildi. Cinsiyete göre kategorizasyona göre de erkek çocukların açlığa bağlı bodurluk oranı yüzde 6 olarak gözlemlenmişken kız çocuklarının bodurluk oranı yüzde 5,5 olarak belirlendi.

Güneydoğu’daki çocuklar “düşük kilolu” ölçeğinde ilk sırada!

Vücut Kitle Endeksi’nin düşük kilo ölçeğine göre, çocuklarda düşük kilonun ilk srasını Güneydoğu Anadolu bölgesi aldı. Düşük kilo olarak kategorize edilen çocukların oranı Türkiye genelinde yüzde 2 olarak gözlemlenirken Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki çocuklarının düşük kiloluluk oranı yüzde 4,2 olarak gözlemlendi. Yine bölgedeki düşük kilolu erkek çocuklarının oranı yüzde 4,3 iken düşük kilolu kız çocuklarının oranı yüzde 4,1 olarak gözlemlendi.

“Türkiye’de yetersiz beslenme sorunu var!”

Bodurluk vakasının yetersiz beslenmeden dolayı gerçekleştiğini, Avrupa’nın hiçbir ülkesinde bu durumun gözlemlenmediğini aktaran Doç. Dr. Yardım, “Türkiye’de yetersiz beslenme sorunu var. Türkiye ortalamasına göre çocukların kronik açlığa maruz kalması sonucu bodurluk yüzde 2,3 iken Batı'da bu oran yüzde 1’lere düşüyor ama Doğu'ya gittiğimizde tam tersi pozisyonu görüyoruz. Rakamlar çok ciddi. Avrupa’nın hiçbir ülkesinde bunu görmüyoruz” dedi.

Yorumlar (0)