Doğu Karadeniz'e "şiddetli ve aşırı" uyarısı!

Doğu Karadeniz için muhtemel felaketin habercisi olarak "şiddetli ve aşırı yağış" uyarısı yapıldı.

YAŞAM 05.11.2020, 08:47 09.11.2020, 14:26
Doğu Karadeniz'e "şiddetli ve aşırı" uyarısı!

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden Doğu Karadeniz için kritik düzeyde uyarı geldi. Meteoroloji, beklenen sağanak yağışın yer yer şiddetli ve aşırı yağış şeklinde görüleceğini, şiddetli ve aşırı yağışların ciddi problemlere yol açabileceğini, yerel yönetimlerin ve vatandaşların tedbirli ve dikkatli olması gerektiğini bildirdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü uzmanlarının son değerlendirme ve tahminlerine göre, Doğu Karadeniz'de etkili olacak sağanak yağış, akşam saatlerinden sonra gücünü ve etkisini daha da artıracak.

Yağışlar Giresun, Ordu, Artvin ve Trabzon'un batı ilçelerinde kuvvetli olacak. Trabzon'un doğu ilçeleri ile Giresun'da ise yağışlar çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olacak. Artvin'in kuzey ilçelerinde ve Rize genelinde yağışların şiddetli ve yer yer aşırı olması öngörülüyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü uzmanları; ani sel, su baskınları, heyelanlar, yıldırımlar, kuvvetli rüzgar ve fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı yerel yönetimlerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerektiğini belirtiyor.

Yağış kategorileri ve yağış şiddeti

Yağış hızı, yoğunluğu ve süresi sebebiyle metrekareye düşen yağış miktarı yağış kategorilerini oluşturuyor. Meteoroloji yağışı şiddetine göre hafiften başlayarak şu şekilde kullanıyor:

Hafif yağış (1-5 mm), orta kuvvette yağış (6-20 mm), kuvvetli yağış (21-50 mm), çok kuvvetli yağış (51-75 mm), şiddetli yağış (76-100 mm), aşırı yağış (100 mm üzeri).

Sağanak yağış nedir?

Sağanak ifadesi yağışın şiddeti ile ilgili bir tanım olarak kullanılmıyor. Sağanak; birdenbire başlayıp, çok sulu olarak yağan kısa süreli yağmurlara deniliyor.

Yorumlar (0)