Doğa Ana’yı sadece sevmek yeter mi? Sürdürülebilir Yaşam Nedir?

Son günlerde çokça konuşulan, sosyal medya hesaplarında paylaşılan, sivil toplum kuruluşları tarafından önemine dikkat çekilen bir konu olmuştur: ‘’Sürdürülebilir Yaşam ‘’. Peki nedir bu sürdürülebilir yaşam? Şehir hayatı sürdürülebilir yaşam için uygun mudur?  Buyrun cevabı haberimizde…

YAŞAM 06.10.2022, 17:15 08.10.2022, 11:06
Doğa Ana’yı sadece sevmek yeter mi? Sürdürülebilir Yaşam Nedir?

Sürdürülebilir yaşam, gittikçe büyüyen iklim krizine karşı Dünya’nın doğal kaynaklarını ve kişinin kişisel kaynaklarını kullanımını azaltmaya çalışan bir yaşam düşüncesini anlatır. Çoğunlukla sürdürülebilir yaşamdan bir ‘’felsefe’’ olarak bahsedilse de sürdürülebilir yaşam temelde bir alışkanlıktır.



Temel amacı; Dünya’nın gittikçe azalan doğal kaynaklarına, kirlenen havaya, toprağa, özellikle 3. Dünya ülkelerinde oluşturulan bol plastik içeren çöp dağlarına karşın yaşadığımız gezegeni korumaktır. Bu amaç aynı zamanda içerisinde; ‘’temiz yiyecek, temiz giyim, temiz hava gibi’’ alt amaçlar da taşır. Bu yüzden çok geniş kapsamlı bir konudur. 

Sürdürülebilir Yaşam Fikrinin Ortaya Çıkışı

Kimsenin dedesinin ya da ninesinin sürdürebilir yaşam ile ilgili düşünceleri ya da endişeleri bu denli olmamıştır. Çünkü, sürdürülebilir yaşam fikri plastikler dünyamızı kimseye fark ettirmeden ele geçirmeye başladığında ortaya çıkmıştır. Nasıl mı? Şöyle ki Dünya’nın en derin çukuru olan Mariana çukurunun dibinde ne var dersiniz? Pet şişeler…



Çok değil bundan 100 yıl önce, ballar ahşap kutularda, peynirler, zeytinler metal kavanozlarda ve un, makarna vs. tahıllı yiyecekler jüt kumaşlarda ve ilaçlar cam kutularda satılıyordu. Bugün herkesn evinde olan plastik leğenlerin, kutuların vs. yaptığı işi ne yapıyordu peki? Cevap verelim: Tekneler ve ahşap sepetler…Teknecilik diye bir mesleğin olduğunu biliyor muydunuz? Ahşap kütüklerin oyularak leğen haline, kutu haline elle oyarak getirildiği bir meslek. Konudan sapmayalım fakat bugün dünyamız koca bir plastik yığını haline geldi. 

Sürdürülebilir Yaşam mümkün müdür? Şehir hayatında sürdürülebilirlik sağlanır mı?


Sürdürülebilir yaşam çok kapsamlı bir konu olmakla beraber, herkesin sürdürülebilirliği kişiseldir. Bu konudaki temel düşünce; ufacık şeylerin bile, çok kişi tarafından yapılmaya başlandığında çok büyük etkisi olacağıdır. Dolayısıyla evet sürdürülebilir bir yaşam mümkündür. Her konuda olduğu gibi sürdürülebilir yaşam için de bir kişinin sahip olması gereken ana şey: BİLİNÇ. Bilinçli hareketlerle, şehir hayatında da sürdürülebilirlik sağlanır.

Sürdürülebilir bir yaşam için ne yapmamız gerekir?

Sürdürülebilir yaşamın temelinde doğayı korumak yatar. Öncelikle doğayı, bitkileri sevmek gerekir. Özellikle şehir hayatında düzenli işe giden insanlar, doğadan çok ayrı kalıyorlar. Bu yüzden özellikle marketten alabileceğiniz maydanoz, dereotu, fesleğen vs. küçük bitkileri evinizde bir saksıya dikmek size harika bir başlangıç sunacaktır. Tohumdan başlayarak bir  bitki yetiştirmenin tarifi olmaz bir mutluluğu vardır. 



 

Alışverişimizi yerel üreticiden satın almaya çalışalım


Alışverişi marketlerden değil, yerel üreticilerden, pazarlardan yapmaya çalışın. Böylelikle hem üreticiyi destekleyecek hem de sağlığınızı korumuş olacaksınız.

Atıklarımızı Azaltalım, Dönüştürelim 


Birçok yerde ‘’sıfır atık’’ kampanyası, projesi vs. yazılar görmüşsünüzdür. Değişim ilk önce evde başlar. Sıfır atık ile yaşamak özellikle ambalajsız hiçbir ürünün olmadığı dünyamızda kolay değil, fakat imkânsız da değil. Atıkları azaltmak için onları ayırıp geri dönüşüm kutularına atmaya çalışın.


 

Kompost Yapalım


Geri dönüştürülemeyen atıklarınızın organik içerikli olanlarını (meyve- sebze kabukları vs.) kompost yapın. Müstakil bir evde yaşıyorsanız eğer, toprağa gömün. (Doğal yollarla gübre elde edeceksiniz.)

Tek Kullanımlara ‘’Hayır’’ diyelim


Tek kullanımlık ürünler genellikle plastikten yapılan ürünlerdir. Pet şişeler, tek kullanımlık plastik kaplar, plastik poşetler… vs. Bunun yerine metal ya da cam şişede suyumuzu yanımızda taşıyabiliriz.


Kumaş çantalar ile market, şarküteri ve Pazar alışverişimizi yapabilir ve böylece tek kullanımlık poşet kullanmamış oluruz. Özellikle 3. nesil kahveciler ile ülkemize giren tek kullanımlık plastik bardak, pipet gibi doğada çözünemeyen ve içerisindeki mikro plastikler ile insan sağlığı için artık bir tehdit haline gelmiş ürünler yerine çantamızda bulundurduğumuz çelik bir termos ile keyifli bir kahve içebiliriz. 

Tüketimimizi Azaltalım

Tüketiminizi azaltmak, tüketim şeklinizi değiştirmenin bir yoludur ve her şekilde yapılabilir. Örneğin, odadan çıkarken ışıkları kapatmak, suyu ölçülü şekilde kullanmak, kıyafetlerimizi değerini bilerek kullanmak gibi… Peki kıyafetlerimizin değerini nasıl biliriz, onlara verdiğimiz parayla mı? Hayır. Sadece bir tane pamuklu t-shirt üretmek için 2700 litre su harcanmaktadır. Dolayısıyla kıyafetlerimizi Dünya’nın doğal kaynaklarının belki de en önemlisi olan ‘’su’’ gözüyle bakalım.
 

Kendimiz Yaparız!

‘’Kendin Yap- Do İt Yourself’’ düşüncesi sürdürülebilir yaşamın belki de en güzel yanıdır. Neşet Ertaş’ın bu konuyla alakalı çok güzel bir sözü vardır: ‘’Bizim zamanımızda bir şey kırılınca atılmaz, yapıştırılırdı.’’ diye. Mümkün olduğunca elimizdeki eşyaları dönüştürerek kullanalım. Mesela elbiselerden etek yapmak, evde bulunan bir tahta parçasından kesme tahtası yapmak gibi… Eşyalarımıza değer verelim, hemen atılacak bir çöp gözüyle bakmayalım.



 

İkinci El Alalım, Satalım, Bağış Yapalım!


Sürdürülebilir yaşam, dönüşümlü kullanmayı teşvik eder. Bir eşyaya ihtiyacınız olduğunda ilk önce ikinci el bakın, illa ikinci el almanıza gerek yok fakat eğer bir ürünü sıfır olarak alacaksanız; kaliteli ve size uzun yıllar dayanacak ürünler seçmeye çalışın.

Mümkün Olduğunca Geri Dönüştürülmüş, Dönüştürülen Ürünler Kullanalım


Örneğin, geri dönüştürülmüş tuvalet kağıtları kullanabilirsiniz. Ayrıca geri dönüştürülebilen ürünler kullanmaya dikkat edin. Örneğin metal kutulu diş macunları, şişesi geri dönüştürülebilen şampuanlar alabilirsiniz. Ya da tamamen doğaya zarar vermeyen kimyasal içerik içermeyen; katı sabunlara, şampuanlara yönelebilirsiniz. 
 

Sürdürülebilir Temizlik olur mu? 


Sürdürülebilir temizlik için en önemli şey doğaya zarar vermemektir.  Ağır kimyasallar içeren temizleyiciler hem insan sağlığına hem de doğaya çok fazla zarar vermektedir. Bu yüzden doğal içerikli ürünler kullanmaya ya da  en iyisi kendiniz yapmaya çalışın. Sonuçta sirke ve karbonatın temizleyemediği hiç bir leke yok. 

 

Sürdürülebilir bir yaşam için ne yapmamamız gerekir? 


Sürdürülebilir yaşam son günlerde oldukça popüler olan bir düşünce. Tüm sosyal medya kuruluşlarında buna dair paylaşımlar yapılıyor, özendirici nitelikte fakat temelde insana daha çok tüketim ihtiyacı hissettirilen paylaşımlar bunlar. Bu yüzden sürdürülebilir yaşam için yapmamamız gereken şeyler de vardır. Örneğin; Plastikleri kullanmayalım ama plastiklerimizi atmayalım da.

Plastiksiz bir yaşam isteyenlerin yaptığı en büyük hata; evdeki tüm plastikleri atıp yerine cam, metal, ahşap vs. alıp ‘’sıfırdan başlama’’ isteğidir. Fakat bu ikiyüzlü bir davranıştır. Atılan plastiklerin çoğu geri dönüştürülemeyeceği için doğaya yine zarar verilecektir. Bu yüzden elinizdeki plastikleri atmayın, kullanmaya devam edin; sadece yenilerini satın almamaya çalışın.

Sosyal medyada hayat yaşanmıyor, yansıtılıyor!


Herkesin bir şekilde içine dahil olduğu hayat koşuşturmasında; özellikle sosyal medyada yansıtılan daha doğrusu dayatılan ‘’evler’’ gerçekliği ne kadar temsil ediyor bilinmez. Fakat işe giden, eğitimine devam eden, çocuklarına yetişmeye çalışan birçok insan, aynı anda birçok işle baş etmeye çalışıyor.




Mükemmel olmayacaksa hiç yapmayayım gibi bir düşüncedense, bende bunları yapıyorum demek daha iyidir. Belki mükemmel bir sürdürülebilir yaşam düşünceniz olamayacak ama unutmayın sürdürülebilir bir yaşam zaten mükemmel değildir! 

Yorumlar (0)