Diyarbakırda, nadir görülen alacansansara özenle bakılıyor

Diyarbakır'da doğada baygın vaziyette bulunan ve nesli tükenme tehlikesinde olan alacasansarın bakımı özen içerisinde yapılıyor.

YAŞAM 29.06.2021, 14:40
Diyarbakırda, nadir görülen alacansansara özenle bakılıyor

Diyarbakır kırsalında vatandaşların baygın bir vaziyette bulduğu ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakır Şubesi ekiplerine verilen alacasarın, Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki tedavisi devam ediyor.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nce oluşturulan "hassas kategori"deki kırmızı listede bulunan alacasansarın, uzman ekiplerce dikkatlice bakımı gerçekleştiriliyor ve beslenmesi sağlanıyor.

Veteriner Fakültesi Yaban Hayatı ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alaaddin Kaya, alacansansarın nadir görülen bir tür olduğunu ifade etti.

Özellikle, alacasansarın Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son senelerde yapılan biyolojik çeşitlilik çalışmaları ve fotokapanlarla tespit edildiğini kaydeden Kaya, bunun bir kokarcaya da yakın bir tür olduğunu ifade etti.



"Doğada nadiren denk gelinebilen bir canlı"

Alacansarın çekingenliği sebebiyle tehlike anında doğaya hafif bir koku bıraktığını söyleyen Kaya, bu türlerin doğada olmasının ekolojik dengenin yerinde olduğunu gösteren bir işaret olduğunu kaydetti.

Alacasansarın yılan ve fare gibi sürüngenlerin avcısı olduğunu söyleyen Kaya, "Şu anda soyları tehlikeli durumda. Bunların nüfusunu dengeliyor. Bundan dolayı daha da üzerinde durulması gerekli olan bir tür. Nadiren doğada denk gelinebilen bir canlı alacasansar." şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz hafta baygın bir halde bulunan alacasansarın herhangi bir sağlık sorununun olmadığını ve bakımı sonrası Doğa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakır Şubesi tarafından doğal alanlarına bırakılacağı ifade edildi.

Yorumlar (0)