Diyanet'ten cemaate uyarı: Abdest alınmayacak, tespih kullanılmayacak!

Diyanet İşleri Başkanlığı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında artık camilerde abdest alınmayacağını ve ortak kullanıma açık olan tespih, rahle ve ayakkabı çekeceğinin kullanılmayacağını bildirdi. 

YAŞAM 28.05.2020, 10:10
Diyanet'ten cemaate uyarı: Abdest alınmayacak, tespih kullanılmayacak!

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle 16 Mart günü kapatılan camilerin kapıları cuma günü yeniden açılıyor. İlk cuma namazı cami bahçeleri ile valilik ve kaymakamlıklar tarafından belirlenecek olan alanlarda, sosyal mesafe kuralına uyularak kılınacak. 

Diyanet İşleri Başkanlığı, camilerde dikkat edilmesi gereken önlemleri şu şekilde açıkladı:

"Camilerde abdest alınmayacak, evde abdest alınıp gelinecek (şadırvan, abdest alma yerleri kapalı olacak). Maske takılmadan camiye girilmeyecek. Herkes kendi seccadesini getirecek. Camilerde belirlenen mesafelerde saf tutulacak. Namaz çıkışlarında kesinlikle tokalaşma olmayacak."

"Cuma namazı caminin bahçesinde kılınacak, camide kılınmayacak. Öncelik cami bahçesi/avlusu, açık alanlar olmak üzere meteorolojik/mevsimsel şartlara göre öğle ve ikindi namazları cami içinde kılınabilecek. Öğlen-ikindi, cemaatle kılınacak diğer vakitlerde münferiden namaz kılmak isteyenler için camiler açık tutulacak."

"Sokağa çıkma yasağı kapsamında yer alan vatandaşlar ile hastalık belirtileri taşıyanların evlerinde kalmaları gerek. Cuma namazlarında vaaz yapılmayacak, hutbe okunacak, namazların mümkün olduğunca kısa sürede kılınmasına çalışılacak. Camilerde ortak kullanıma açık olan rahle, tespih, ayakkabı çekeceği kullanılmayacak."

Okul bahçeleri, park alanları ve meydanlarda cuma namazı kılınabilecek

Şehirlerdeki cami bahçelerinin cuma namazı için yeterli olmaması halinde, valilikler tarafından futbol sahaları, okul bahçeleri, park alanları, semt pazarları, meydanlar ve çayırlarda namaz için yer tahsis edilebilecek. Avlusu olmayan camilerin imamları, buralarda namazları kıldıracak. 

Ankara Çankaya İlçe Müftüsü Ali Gülden,  spor ve pazar alanları ile imam hatip liseleri bahçelerinin cuma namazı için kullanılacağını ifade etti. Gülden, "Ankara’da yaklaşık olarak şu an itibarıyla 1500’e yakın cami, okul ve benzeri alan tespiti yapıldı, bu rakam belki 1600’e doğru artabilir." açıklamasını yaptı. 

Bursa Valiliği, camilere ek olarak, Merinos Parkı, Namazgâh Parkı, Atıcılar futbol sahası, Orhangazi Parkı ve Mihraplı Parkı olmak üzere 5 farklı açık alanda cuma namazı kılınmasına yönelik karar aldı.

Yorumlar (0)