Dışişleri: Yunanistan, Türk kimliğini inkara son vermeli

Dışişleri Bakanlığı, Türk köyü Paşevik'e "Pomak köyü" diyen, Türk çocuklarına da "Yunan çocukları" diye hitap eden Yunan Başbakan Miçotakis'i kınadı ve "Türk kimliğini inkara son vermeye davet ediyoruz” açıklaması yaptı.

YAŞAM 22.05.2021, 17:18 25.05.2021, 14:07
Dışişleri: Yunanistan, Türk kimliğini inkara son vermeli

Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yayınlanan açıklamasında, Yunan Başbakan Miçotakis’in, Yunanistan’daki Türk köyü ve Türk kökenli vatandaşlara yönelik Türk kimliğini yok sayan açıklamaları kınandı.

“Türk kimliğini inkara son vermeye davet ediyoruz”

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'da bulunan Türk köyü Paşevik'e "Pomak köyü" ve Türk çocuklarına ise "Yunan çocukları" diyen Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in sözlerini kınarken Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu'na da destek verildi.

BTTA'nın paylaşımını alıntılayan bakanlık, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

 "BTTA Danışma Kurulu'nun söz konusu açıklamasını destekliyor, Yunanistan'ı, ülkesindeki soydaşlarımızın Türk kimliğini inkara son vermeye ve bu konudaki AİHM kararlarını uygulamaya davet ediyoruz."

Başbakan Miçotakis'in 18 Mayıs'ta İskeçe'ye bağlı olan Paşevik'teki anaokulu öğretmenleri ile burada eğitim alan öğrencilerle yapılan video konferans toplantısında, "Pomak köyleri” ve “Yunan çocukları” ifadelerini eleştiren BTTA, bu ifadelere yönelik bir açıklama yayınlamıştı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Başbakan Sayın Miçotakis’in, İskeçe’nin Paşevik köyündeki anaokulunda 18 Mayıs'ta,  anaokulu öğretmenleri ve öğrencilerle yaptığı video konferans toplantısındaki ‘Pomakohoria’ (Pomak köyleri) ve Türk çocuklarına ‘Ellinopula’ (Yunan çocukları) şeklinde kullandığı ifadelerini kınıyoruz. Bu tavrı, meşru kimliğimizin inkarı olarak yorumluyoruz. Yunan hükümetini bu tarz dayatma politikalarından vazgeçmeye ve azınlık vatandaşların, ifade özgürlüğü anlamında daha yapıcı olmaya çağırıyoruz.”

Yorumlar (0)